fbpx

Támogatásözön Ukrajnának: így épül az ország nyugativá

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 27.

Ukrajna eddig nem kényeztette el a gazdálkodóit, csak most fedezte fel az ágazat közvetlen és közvetett támogatásának szükségességét, amihez sok millió dolláros külföldi segítséget is kap. Ne feledjük: ahol a pénz, ott a hatalom is. A támogatások és kölcsönök a hitelezőnek tetsző útra terelik Ukrajnát. Ám ami a tőkének jó, az az európai gazdáknak nem feltétlenül örömhír.

ukrán farmer háború
Eddig nulla közeli támogatásból termeltek, ez most megváltozik (forrás: agweb.com)

A szlovák útvonal fejlesztése

A tenger korábban az ukrán agrártermékek több mint 90%-ának biztosított szállítási útvonalat, ma azonban kiszámíthatatlan a működése. A gabonafolyosóról szóló megállapodás elvileg március közepéig biztosítana szabad utat az ukrán terményeknek, de már ezen az időtávon is falakba ütköznek az exportőrök. Az oroszok folyamatosan támadják a hátország infrastruktúráját, így az áru eljuttatása Odesszába és hajóra rakása komoly kihívást jelent.

Annak érdekében, hogy Ukrajna gabonaszállítását szárazföldi folyosókon keresztül megerősítse, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 10 millió eurót kölcsönöz az ukrán gabonaszövetségnek (Grain Alliance Group), amely egy svéd tulajdonú, közepes méretű mezőgazdasági holding. Az ötéves futamidejű hitelből a szárazföldi exportkapacitás bővítésére fordítják, konkrétan a szlovák csomópont fejlesztésére. Itt a tárolókapacitás növelésére, az infrastruktúra korszerűsítésére, automatizálásra, valamint gabonasilók, mozdonyok és teherautók vásárlására fordítható az összeg.

Az EBRD Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője. Február óta több mint 1 milliárd eurót különített el az ország részére, és 2023 végéig megháromszorozza ezt az összeget. Az EBRD elsődleges célja a gazdaság támogatása és a vasúti infrastruktúra helyreállítása.

Külföldi pénz a gazdáknak

A gazdálkodók támogatása is elsősorban külföldi pénzből valósul meg, ez ugyanis európai mércével mérve rendkívül alacsony szintű Ukrajnában, 2019–2021-ben a bruttó mezőgazdasági bevételek mindössze 1,7%-át tette ki. (Nálunk a bevételek fele támogatásból származik.) A FAO 2022-ben 40 ezer ukrán gazdaságot segített, ezt 2023-ban 500 ezerre tervezi növelni, amire 205 millió dollárt szán. Ebből 100 millió dollár közvetlenül a gazdálkodókat célozza. Az Európai Unió terület- illetve állatalapon biztosít támogatást az igénylőknek, szeptemberig 17 ezer ukrán gazdaság élt a lehetőséggel.

Az ukrán kormány egyetlen nagyszabású támogatási programja egy 1,36 milliárd UAH-s (14 Mrd forint) helyreállítási terv, melynek keretében romos épületek rekonstrukcióját, új üvegházak és gyümölcsösök létesítését támogatják. Ezen felül a KKV-k számára 1(00 hektáros vagy 120 számosállat üzemméretig) kamattámogatott hitelprogramot indítanak (0-9%-os kamattal).

A fentiek ellenére jövőre csökkenés várható mind a termőterületben, mind a felhasznált nitrogénműtrágya mennyiségében. Ennek egyik oka az ukrán gazdálkodók pénzügyi helyzete, a másik, hogy a legutolsó felmérés szerint legalább 2 millió hektár szorul aknamentesítésre vagy ellenőrzésre az országban. (Lásd még írásunkat a témában: Lesz annyi vetőmag, hogy Ukrajna elindítsa a tavaszt? A cikk az országba települt multinacionális vetőmag-forgalmazókra is kitér.)

Nagy átalakulások előtt

A piac a földtulajdonlás területén a liberalizáció irányába halad. 2021 júliusától már nem csak bérelhető, de vásárolható is föld Ukrajnában, igaz, még csak 100 hektár, de 2024 januárjától 10 ezer hektárra emelkedik ez a határ, és a cégekre is vonatkozik.

Megalakult a Mezőgazdasági Hitelgarancia Alap, amely a legfeljebb 500 hektár földterületet művelő mezőgazdasági vállalkozások számára nyújt hitelgaranciát. A mezőgazdasági biztosítás állami támogatásáról jogszabály született, eszerint a biztosítási díjak 60%-át az állam vállalja át. Megszületett a 2025-ig szóló Nemzeti Környezetvédelmi Cselekvési Terv, ebben deklarálják az ökológiai gazdálkodás fejlesztésének támogatását is.

Ukrajna kormánya a Világbankkal együttműködve és az USAID támogatásával elkészítette az ukrajnai öntözési és vízmentesítési stratégiáját. A terv keretében Ukrajna 1 millió hektáron állítja helyre az öntözést és 500 ezer hektáron a vízelvezetést. A projekt összértéke 4 milliárd dollár A programot 2019-ben hagyták jóvá, jelenleg végrehajtás alatt áll.

2022 februárjában szabadkereskedelmi megállapodást írtak alá Törökországgal is. Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás értelmében (ami 2017 szeptemberében lépett életbe) reformokat vezettek be az állati termékek exportjára vonatkozó egészségügyi előírások javítása érdekében. Ennek következménye idővel az lesz, hogy nemcsak baromfihús érkezik majd az EU területére Ukrajnából.