fbpx

Állati év: most nem a kukorica a nyertes

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 19.

A KSH gyorsjelentését erősítik meg az Agrárközgazdasági Intézet adatai is: az agrártermékek árának növekedése mellett is csökkent a mezőgazdák idei jövedelme. A növénytermesztők jártak rosszabbul.

tejelő tehén eszik
Mostantól kevés kukoricaszemből lesz drága tej (fotó: Horizont Média)

Növények: 27%-kal kevesebb áru

A prognózis készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk adatai szerint a gabonafélék kibocsátásának volumene 36,5 százalékkal esett vissza. A hazai kukorica termésátlaga 2022-ben 3,4 tonna/hektár az előrejelzések alapján, amely 55 százalékkal rosszabb, mint az ötéves átlag és 44 százalékkal gyengébb az előző évinél. Búzából a tavalyi 5,3 millió tonna termésmennyiséghez képest 2022-ben csupán 4,2 millió tonna termést takarítottak be. Az árpa betakarított mennyisége 10, a rozsé 32, a zabé pedig 51 százalékkal volt kevesebb, mint 2021-ben. A napraforgó termésmennyisége közel 35 százalékkal esett vissza a 2021. évihez képest.

A paradicsom 8, a fűszerpaprika termésmennyisége pedig 12 százalékkal mérséklődött éves összevetésben. A gyümölcstermés (szőlővel együtt) összességében csökkent, kivéve az őszibarackot, ami 65%-kal növekedett, viszont az alma termésmennyisége több mint 32, a körte volumene pedig 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

47%-os drágulás

A növénytermesztésben a termelői árak 47 százalékkal haladták meg az előző évit. A gabonafélék közül a búza termelői ára várhatóan 80 százalékkal, az árpáé pedig mintegy 86 százalékkal magasabb 2022-ben, mint az előző évben. A kukorica termelői ára előreláthatóan 54, a rozsé 89 százalékkal lesz magasabb. A repce termelői ára 61, a napraforgóé 54, a szójáé 6, a cukorrépáé 17 százalékkal emelkedett 2022-ben az előző évhez képest. A gyümölcsfélék közül a körte termelői ára nőtt nagyobb mértékben (+33 százalék)

Állatok: 6%-kal kevesebb termék 42%-os drágulás

A szarvasmarha ágazat kibocsátásának volumene 8 százalékkal mérséklődött, a sertésé 6 százalékkal, a baromfié pedig 10 százalékkal csökkent. A tejtermelés volumenében 3 százalékos csökkenés történt, ellenben a tojástermelés volumene továbbra is az előző évi szinten maradt.

Az állattenyésztésben a termelői árak összességében 42 százalékkal emelkedtek a 2021. évi szinthez képest. A sertés termelői ára 50,7 százalékkal emelkedett, a baromfié 45,8 százalékkal és a szarvasmarháé 36 százalékkal nőtt. A tej termelői ára az előző évi szintet 49,7 százalékkal, a tojás ára pedig 47,7 százalékkal múlta felül.

Az állattenyésztés jött ki jobban

A volumen- és árváltozás következtében, valamint a termeléshez kötött támogatásokat figyelembe véve a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke 7 százalékkal, az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke 33 százalékkal nőtt. Így a növénytermesztés és állattenyésztés korábbi bevételi aránya megváltozott: az állattenyésztés gazdasági súlya nőni tudott.

növénytermesztés és állattenyésztés aránya

Jövedelem: 5%-os csökkenés

A mezőgazdaság egészét tekintve 100 forint értékű termék előállításához 70 forint értékű inputot használtak fel a gazdaságok, ami 17,5 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest. 2022-ben az egy teljes munkaidős dolgozóra kalkulált mezőgazdasági tevékenységből keletkező reáljövedelem 4,9 százalékos csökkenést mutatott. 2010-hez mérten csak 2012-ben, 2015-ben és most csökkent a reáljövedelem a mezőgazdaságban, egyébként felívelő pályán van: 10 év alatt csaknem megduplázódott. Mindhárom említett évben aszály és hőhullám sújtott az országot.

reáljövedelem mezgazd

További részletes adatok itt találhatók.