fbpx

Németország erőset fékezett a zöldség-gyümölcs importban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 26.

A világháborút nagyon megszenvedő németek igencsak tudnak spórolni. Már 2022 eleje óta érezhetően visszafogták a vásárlásaikat, és ez nagyon meglátszik a zöldség-gyümölcsök importjában is. Néhány, Magyarország számára fontos termékből azonban nőtt a német behozatal.

cseresznye
Jobb volt az idei termés nálunk is, de a németeknél is: döcögött az export (forrás: homemaderecipesfromscratch.com)

A csökkenés már tavaly elkezdődött

Már januárban 14 százalékkal kevesebb friss zöldség és gyümölcs érkezett Németországba, mint 2021-ben, a korábbi 800 ezer tonna helyett kevesebb mint 700 ezer tonna. Vagyis nem a háború váltotta ki a visszaesést, noha áprilisban mérték a legnagyobb zuhanást: 20 százalékos importcsökkenést. A nyári átmeneti enyhülést újabb forgalomcsökkenés követte, és októberben már ismét -18 százalékon állt a behozatal 2021-hez mérten. Karácsony előtt hagyományosan felível a kereskedelem, de az eddigi számok alapján az év egészét nézve így is legalább 10 százalékos mennyiségi visszaeséssel lehet kalkulálni a német zöldség-gyümölcs importban. A 13,5 milliárd eurós kiadás azonban megegyezik az előző évekével – ennyit nőttek az árak idén.

német zöldség-gyümölcs import
Forrás: fruitandvegetablefacts.com

A hollandok érezték meg leginkább

A legfontosabb beszállítók közül Spanyolországból az előzetes becslések szerint 11 százalékkal kevesebb áru (2,6 millió tonna) érkezhetett Németországba 2022-ben, Hollandiából pedig 15 százalékkal kevesebb (2,49 millió tonna). Az év eddigi részében 5 olyan hónap is akadt, amikor a Hollandiából érkező árumennyiség 25-29 százalékkal múlta alul a tavalyit. Lengyelországból 18 százalékkal kisebb mennyiséget fogadhattak a német kereskedők, Marokkóból 15 százalékkal eshetett a behozatal. A franciák13, a görögök 15, a törökök 16 százalékos visszaesést mérhettek a németországi exportjukban. Magyarországról 29 ezer tonna különféle zöldség és gyümölcs érkezett a német piacra, 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Van, amin nyertünk

A legnagyobb tételben vásárolt gyümölcs a banán Németországban, de az idei 1,3 millió tonnára becsült mennyiség 8 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál. A második legfontosabb friss termék a német importban a paradicsom, ebből a 642 ezer tonnára becsült behozatal 15 százalékos csökkenést jelent. A harmadik helyen az alma áll, amiből 2022-ben 9 százalékkal kevesebbet (557 ezer tonna) szállíthattak az exportőrök a németeknek. Nagy visszaesést mutat az uborkabehozatal is 13 százalék mínusszal (525 ezer tonna).

Magyar szemszögből fontos, hogy dinnyéből nőtt a német import, nem is kevéssel, 20 százalékkal. Sárgabarackból is 6 százalékkal érkezett több erre a piacra. Cseresznyéből azonban 23, szilvából 14 százalékkal kevesebbet fogadtak. (A német cseresznye belföldi ára a tavalyinál jobb termés és a visszafogott kereslet miatt mérsékelt maradt, kevés ország tudott olyan árat mondani a kereskedőiknek, amin megérte ide exportálni.)

További adatok itt érhetők el.