fbpx

Repce, napraforgó: ilyen piaci kínálatba futunk bele

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 18.

Olajmagokból általában véve jól ellátott idén a világ, de minket elsősorban az európai helyzet érdekel, és főként a betakarításra váró repce mennyisége. Nem árt tudni azt sem, hogy a már elvetett napraforgótáblákkal milyen piaci kínálatba futunk bele.

repce kis becők
Nálunk is szépek a növények (fotó: Horizont Média)

Az USDA előrejelzése szerint 2023/24-ben a globális olajmagtermelés 7 százalékkal nő, elsősorban a kiváló brazil szójatermés miatt. Ezen kívül igen jó termés várható napraforgóból az Európai Unióban, Ukrajnában és Oroszországban. A repcetermelés globális szintje változatlan marad. Mindent egybevetve az olajmagok termelése új rekordot érhet el 672 millió tonnával. A világ olajmagfogyasztása viszont ennél szerényebb mértékben fog nőni, 4 százalékkal. Nyomott piaci árak várhatók.

csendes piac

Repce: csendes piac

A repceolajra továbbra is nagy az európai igény, mivel a közösség fokozatosan szorítja ki a piacáról a pálmaolajat, amit valamivel pótolnia kell. A bioüzemanyag-gyártás növekvő igényei miatt várhatóan 4 százalékkal nő felhasználás, de ezt a termelés 5 százalékos bővülése most szépen követi. 20,5 millió tonnára becsülik a betakarítható magmennyiséget az amerikai elemzők.

A közösség így kevesebb repce importjára szorul majd, amire a szokatlanul nagy áthúzódó készlet is lehetőséget ad (tavalyi ukrán repce). A tavalyi, 6,7 millió tonnás nagybevásárlás után visszatérünk a szokásos 5,5 millió tonnás import szintjére. Ukrajnában idén egyébként is 10 százalékkal kevesebb lesz a repce, mivel a gazdálkodók inkább napraforgót vetettek helyette. A termés 80 százaléka mag formájában az EU-ba szokott elindulni. Az idei ukrán export 2,8 millió tonna lehet, amiből nagyjából 2,5 millió tonna juthat az európai (német) feldolgozókba.

Ausztráliában a vetési adatok alapján szintén 10 százalékkal esik vissza a termelés. 5,3 millió tonnára becsülik a mennyiségét, ebből exportra a tavalyinál 29 százalékkal kevesebb mag kerülhet, mintegy 4,5 millió tonna. Ezt a repcét az EU rendszeresen vásárolja a naptári év elején (a helyi, az ukrán és a kanadai eladások lecsengését követően). Kanada repcetermése viszont nőhet 7 százalékkal, 20,3 millió tonnára teszik az elemzők, súrolja az európait. Mag formájában 8,9 millió tonnát kiszállíthat ki az ország (+3,5%), ebből az EU is rendszeresen vásárol. Tekintve az ukrán beszállításokat, 3 millió tonna importigény biztosítására nyílik lehetősége az ausztrál és a kanadai kereskedőknek – idén az utóbbiak lesznek jobb pozícióban.

Most a párizsi tőzsdén mindössze 407 eurót ér egy tonna augusztusi repce. A forint erősödése is tehet róla, hogy hazai telephelyen már nem számíthatunk többre, mint 130 ezer forint.

Napraforgó: mindenkinek több lesz

A repcét az ipar részben napraforgóval is helyettesíteni tudja, ennek pedig várhatóan 6 százalékkal nő a globális termelése, 54,3 millió tonna lehet idén. A piacot továbbra is Ukrajna, az EU és Oroszország konfliktusa mozgatja, hiszen a világ legnagyobb termelői és fogyasztói ebben a régióban találhatók. A háború ellenére mindhárom nagy szereplőnél a tavalyinál több napraforgót takarítanak be idén, emellett említésre méltó Kazahsztán és Argentína termelésbővülése is.

Az EU-ban újabb rekord születhet, 11,5 millió tonnás eredménnyel kalkulálnak. A közösség mégis napraforgóhiányos területnek számít, hiszen minden évben 1,5 millió tonna körüli mennyiségű magot és közel 2 millió tonna napraforgóolajat szállít be a területére. Ha az idei rekordtermés összejön, azzal az EU már egészen felzárkózik az ukrán napraforgótermeléshez, ahol a háborús területveszteségek miatt 11,8 millió tonnára van kilátás. Ez ugyan 5 százalékkal jobb eredmény lenne a tavalyinál, de harmadával kevesebb a konfliktus előttinél. Eközben az oroszok már 16,5 millió tonnára növelhetik a kibocsátásukat, mindenkori rekordot elérve.

Ukrajna alapvetően a napraforgóolaj exportjában jeleskedik, de tavaly a gyárak rossz energiaellátása miatt sok magot feldolgozatlanul voltak kénytelenek exportálni, szinte mindet az EU-ba. Az elemzők arra számítanak, hogy idén javul a helyzet, és nagyjából annyi olajat szállíthat ki az ország, mint a konfliktus előtt, 4,5 millió tonnát. Ezzel Ukrajna még mindig őrizné világelső pozícióját, de Oroszország már nagyon a nyomában van (4,1 millió tonna export). (Lásd kapcsolódó írásunk: Panaszkodnak, közben az EU-t és Ukrajnát is lenyomják.)