fbpx

Használja ki traktorja frontfüggesztését!

Írta: MezőHír-2021/03. lapszám cikke - 2021 március 24.

Hazánkban egyre több erőgép rendelkezik gyárilag vagy utólag felszerelt, TLT-vel ellátott mellső függesztéssel. Ennek ellenére az egység igazi előnyeit, a költség- illetve menetszámcsökkentő műveletkapcsolás lehetőségét nagyon kevés gazda használja ki.

A mai frontfüggesztések már igen korszerűek. Gyorscsatlakozásra alkalmas, használaton kívül felhajtható függesztőkarokkal, illetve – felszereltségtől függően – 1-3 külső kétvezetékes hidraulikakörrel rendelkeznek, így alkalmasak összetettebb munkagépek üzemeltetésére is. A talaj-előkészítés és a vetés művelete, illetve számos más munkamenet kapcsolására ad lehetőséget a frontfüggesztéssel működtethető munkagépek egyre szélesebb kínálata.

 

száraprító henger
Elöl száraprító henger, hátul direktvetőgép – fotó: Endre Máté

 

Száraprítás + tarlóhántás

A tarlóhántáshoz, illetve az alapműveléshez napjainkban már frontfüggesztés segítségével nagyon jól kapcsolható a szárzúzás, száraprítás művelete. Egyre több front- és hátsó függesztéssel egyaránt üzemeltethető, különböző munkaszélességű, hajtott, vízszintes tengelyű szártépő áll rendelkezésre a kínálatban. Az igazán költségkímélő, alacsony beruházást igénylő, de a tarlóhántás és az alapművelés munkamenetéhez jól kapcsolható alternatívát biztosítanak a mellső függesztésre is szerelhető késes száraprító hengerek. Ezek típustól és szériától függően eltérő átmérőben, különböző késszámmal állnak rendelkezésre, így a hátul működtetett rövidtárcsa, nehézkultivátor vagy talajlazító optimális munkasebességéhez igazítva választható ki a megfelelő vágásminőséget biztosító modell.

 

szántáselmunkáló
Frontfüggesztett szántáselmunkáló és váltvaforgató eke egy gépkapcsolatban – fotó: expom.eu

 

Szántás + elmunkálás-lezárás

Bár széles választék nem áll még rendelkezésre, de lengyel importból már szántással egy menetben alkalmazható, frontfüggesztésre kapcsolható hengergyűrűs elmunkáló-lezáró egység is szerepel a mezőgazdasági gépek kínálatában. A karos felfüggesztésű, királycsapos rögzítés segítségével jobbra és balra egyaránt lehajtható, 560/700 mm átmérőjű Campbell hengerrel szerelt elmunkáló-lezáró eszköz 1,3–2,5 m munkaszélességben, 5-féle méretben érhető el, így az adott eke munkaszélességéhez igazítható az elmunkáló mérete. Nagy előnye az ekére szerelt elmunkálókkal szemben, hogy nem növeli az eke tömegét, és nem terheli ezzel a hátsó függesztőrészt, hanem a frontcsatlakozási megoldással javítja a gépkapcsolat súlyelosztását.

 

magágykészítő vetőgép
Rugós kapasorpárral kiegészített mellső ékgyűrűs rögtörő hengeres elmunkáló és forgóboronával kombinált gabonavetőgép kombinációja – fotó: hu.kvernelandgroup.com

 

Szántáselmunkálás + magágykészítés/vetés

Az utóbbi években jelentős mértékben kiszélesedett a hengerválaszték, illetve a talaj tömörítése, lezárása mellett külön üzemeltethető, különböző

Aprofilú hengerek jó néhány válfaja, simítóval kiegészítve alkalmas a szántáselmunkálásra. Napjainkban ezek nagy része már a legkülönbözőbb munkaszélességben, frontfüggesztett kivitelben elérhető. Ezek mellett hullámos tárcsasorpárral és kapasorral kombinált front elmunkálókkal is jól lehet kombinálni a hátsó 3 pontra kapcsolt magágykészítőket. Így jelentősen javítjuk a traktor súlyelosztását, csökkenthetjük a talajra mért káros tömörödést, illetve a költségeket.

 

vetőgép güttler
Magágykészítő gép és szemenkénti vetőgép gépkapcsolatban, egy munkamenetben – fotó: guttler.hu

 

Magágykészítés + vetés

Ma már a piaci kínálat jelentős részét képviselik a magágykészítés és vetés munkamenetét egy menetben elvégző kombinált gabonavetőgépek. A szemenkénti vetőgépekkel kombinációban együtt üzemeltethető mellső függesztésű magágykészítő gép hazai gyártásból rendelkezésre áll. Ezek 1,57–4,1méter között merev vázas, 4,1–6,1 méteres munkaszélességben 4-féle méretben pedig összecsukható kerettel, 2,52 m-esszállítási szélességgel érhetők el. A három sorban rendezett rugós kapák meredek szögállásúak, nagy rezgést keltenek, ezért a rögöket hatékony aprózzák szét. Az erőgép hátsó függesztőjén is használhatóak, így többrétűen alkalmazhatók.

 

rendképző, bálázó
Rendképzés, bálázás és bálagyűjtés egy menetben – fotó: abimacuk.co.uk

 

Rendképzés + bálázás

A frontfüggesztett rendképzők már nem számítanak új keletű gépeknek a piacon, viszont a korábbi évtizedekben csak egyrotoros, oldalra dolgozó verziók voltak elérhetők az erőgép mellső függesztésére. Ezekkel művelet-összevonást nem igazán lehetett megvalósítani, maximum csak akkor, ha szögletes kisbálázóval történt a betakarítás. Bár még nem nagy számban, de az elmúlt néhány évben már elérhetővé váltak a hazai kínálatban is a különféle konstrukciójú frontfüggesztett rendképzők, amelyek már középre dolgoznak. Így a rend a gép kétoldali kerekei között húzódik, és lehetőség van a rendképzéssel együtt a bálázásos betakarításra.

Kétrotoros, illetve dobos vagy akár csillagkerekes rendképző is elérhető már, amellyel a bálázókhoz igazodó munkaszélességben terelhető rendbe az előzőleg szétterített takarmány. Ezzel a gépkapcsolattal szögletes bálázás esetén a bálázóhoz bálagyűjtőt kapcsolva akár három munkaművelet is elvégezhető egy menetben, míg hengeres bálázó nál, bálacsomagolóval kombinált bálázó esetén szintén 3 feladat kerülhet végrehajtásra egy munkamenetben. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy egyértelműen lássuk az ilyen műveletkapcsolás költségtakarékossági vonzatát. Arról nem is beszélve, hogy a területet az ilyen menetszám-összevonással nagymértékben óvjuk a káros talajtömörödéssel szemben is.

 

frontkasza
A napi zöldetetés megoldására összeállított gépkapcsolat – fotó: pottinger.at

 

Kaszálás + begyűjtés

A napi zöldetetésben is segíthet összekapcsolni a kaszálás és a begyűjtés, illetve a kiosztás műveletét, ha erőgépünk TLT-vel felszerelt frontfüggesztéssel rendelkezik. Napjainkban már hatalmas a választék a különböző tárcsás frontkaszákból, amelyeket kiosztóhevederrel szerelt rendfelszedő kocsival kombinációban alkalmazva, egy géppel végezhető el a betakarítás és a kiosztás.

 

Silózás

Az alacsonyabb állatlétszámú állattenyésztő gazdaságok a kisebb volumen miatt nem vásárolhatnak és üzemeltethetnek nagy értékű önjáró silózógépeket. A bérsilózók viszont itthon horribilis összegekért végzik a szolgáltatásukat. Ilyen esetben jó alternatíva lehet az univerzális üzemeltetési módú függesztett silózó alkalmazása. Ilyen, többféle munkahelyzetű függesztettsilózó-széria például a Kemper Champion 1200/2200, a Pöttinger Mex-5vagy a KUHN MC silózócsalád. Egy ilyen 1,5–2,2 méteres munkaszélességű, frontüzemeltetésű silózóval, a szállítójárművet a traktor hátsó vonórészéhez kapcsolva, szintén egy géppel, költségtakarékosan elvégezhető a kisebb területen, alacsony egyedlétszámhoz termesztett silótakarmány betakarítása.

Amint az összeállításunkból is kitűnik, a megfelelő munkagép kiválasztásával és gépkapcsolat összeállításával jelentős költségeket takaríthatunk meg, ha kihasználjuk az erőgépünk frontfüggesztésében rejlő művelet-összevonás lehetőségét. Természetesen még számtalan felhasználási alternatívát kínál, ha erőgépünk felszereltségébe a mellső függesztés is beletartozik, cikkünkben csak néhány példával próbáltunk rávilágítani arra, hogy milyen gépkapcsolatok összeállításának lehetősége rejlik ebben.

 

silózó
Mellső függesztésű silózó a traktor után kapcsolt pótkocsiba ürít – fotó: kuhn.com

 

Farkas Imre