fbpx

Új szériával lett teljes a Valtra ötödik generációs modellkínálata

Írta: MezőHír-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 10.

A Valkon Kft. szántóföldi gépbemutató sorozatot tartott. Ennek fókuszában egyrészt a Valkon precíziós gazdálkodásba illeszthető megoldásai álltak, másrészt a vadonatúj Q szériás Valtra traktor, melyet akár ki is próbálhattak az érdeklődők.

Biztonságos traktorflotta-kezelő eszköz

A négy helyszínes őszi demókörút kunszentmártoni állomásának az Újszász családi gazdaság adott otthont, ahol Kecskeméti Sándor, a Valkon Kft. ügyvezetőjének köszöntője után a Valtra Connect telemetriai rendszer és a cég által kínált, precíziós gazdálkodásban is alkalmazható megoldások bemutatása következett. A Valtra Connect alkalmazásával egy internettel rendelkező eszközzel nyomon követhetjük a traktor útvonalát, lekérhetjük a napi üzemórát, az üzemanyag-felhasználási és az átlagfogyasztási adatokat is. Kijelzi a hibakódokat, és igény esetén figyelmeztet az időszakos szerviz közeledtére – mutatta be a rendszert Sági Zsolt szervizmérnök.

Samson – a trágyakijuttatás specialistája

A Valtra Connect gyakorlati bemutatása Valtra G105 Versu traktor és egy Samson SP 15-ös szervestrágya-szóró segítségével zajlott. A G széria Versu felszereltségét és a gyári homlokrakodó előnyeit Jócsák Attila erőgép-kereskedelmi vezető mutatta be: példaként említette a homlokrakodó vezérléséhez használt kézre álló, kartámaszba integrált, elektronikus joystickot és a hidraulikus asszisztens funkciót. A dán trágyakijuttatás-specialista legkelendőbb típusa az SP széria. Az SP 15 alaphelyzetben 15 m3 kapacitású, de horganyzott magasítókkal közel20 m3-ig bővíthető – hívta fel a figyelmet Dobos Péter termékspecialista. A gép főbb jellemzői: az alacsony teljesítményigény, a kompakt, időtálló, kis tömegű építésmód, mely köszönhető a tudatos tervezésnek, és hogy a gép teljes egészében DOMEX acélból készül. A kiszórható trágyamennyiség 4–70 t/ha, a szórásszélesség 8–12 m között állítható.

Q széria
Valtra Q – úgy gondolkodik, mint egy profi, úgy dolgozik, mint egy fenevad!

Csak oda és annyit, amennyi szükséges

Horváth János precíziós gazdálkodási menedzser (AGCO) felvázolta a Valtra traktorokon alkalmazott automata kormányzás, a szakaszvezérlési, a változó dózisú kijuttatási és az ISOBUS-os munkagépvezérlés megoldásait. Bemutatta, hogyan készíthető adott területre kijuttatási térkép, amely a TASK DOC felhőalapú adattovábbító rendszer használatával a traktorra továbbítható. Ismertette, hogyan kell a Smart Touch terminállal szerelt Valtrában megnyitni az érkező feladatot, majd a földterületen megkezdeni annak elvégzését. A Valtra T175A traktor egy Rauch Axis-M 30.2 EMC+W PRO műtrágyaszóróval kezdte meg a munkát. A Valtra RTK-pontossággal követte a nyomvonalat, vezérelte a Rauch műtrágyaszórót, zónákra osztva a kijuttatás dózisát. Az elvégzett feladat riportja egyszerűen visszaküldhető a farmmenedzsment szoftverbe.

Megérkezett a Valtra Q

A demókörúton bemutatkozott a Valtra legújabb, Q szériája is, amely először Tellus 770-30-as talajlazítóval, majd Regent TITAN 180M-6 váltvaforgató ekével dolgozott. A 230–305 LE között elérhető Q széria ideális választás nagyobb gazdaságok számára. Az erőgép főként talajmunkákban, nagyobb vetőgépek üzemeltetésében, szállításban üzemeltethető gazdaságosan – hívta fel a figyelmet Jócsák Attila a gép előnyeire.

A T és S széria közé illeszkedő Q széria 7,4 literes Agco Power motorral és Agco fokozatmentes váltóval szerelt. Az automatikus motorfordulat és sebességváltó-áttétel mindig ideális motorfordulatot tart a leggazdaságosabb működés érdekében. A 9,2 tonnás alaptömeg (felsúlyozva kb. 12,5 tonna) és a hosszú tengelytáv ideális teljesítmény/tömeg arányt nyújt. A légrugós Aires mellsőhíd-rugózás kiváló kényelmet biztosít, mely a nagy és tágas fülkével verhetetlen komfortot kínál.

A bemutató ezzel még nem ért véget, hiszen a vendégek közelebbről is megtekinthették, sőt, ki is próbálhatták a gépeket.

Csomor Zsolt