fbpx

Magyar versenyző a világ legjobb nehézgépszerelői között

Írta: - 2022 december 09.

Nehéz körülmények között zajlott az idei WorldSkills Competition Salzburgban, de a magyar versenyző jól felkészülten érkezett.

WorldSkills
Hambalgó Ferenc balról a harmadik (fotó: WorldSkills Hungary)

Három napon át napi hat óra verseny

Az idei évben október 4-én kezdődtek el a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyei, amely során egészen november végéig izgulhattunk a szakmák kiemelkedő hazai tehetségeiért. Nehézgépszerelő versenyszámban 2022. november 24. és 26. között tartották a versenyt Salzburgban, ahol Hambalgó Ferenc képviselte hazánkat. A versenyzőknek különböző gépeken (ipari gépek, bányagépek, dózer, valamint mezőgazdasági, építőipari és földmunkagép) kellett nagyon sokrétű feladatokat megoldaniuk. A modulokra egyenként 3 óra állt a rendelkezésükre, napi 2 modult kellett teljesíteni.

Az idei feladatok között Mercedes kamion elektronikai, Liebherr gumikerekes kotró hidraulikus rendszerinek, Wacker Neuson dömper kormány- és fékrendszerének, Massey Ferguson traktor erőátviteli rendszereinek diagnosztikáját és beállításait, valamint Bomag talajtömörítő henger nullrevízióját kellett elvégezni. Szervezési gondok miatt a Liebherr dízelmotor állapotfelmérése modult ki kellett hagyni.

Extrém körülmények

A felkészítést végző Karagity István (Axiál Kft.) versenybíróként vett részt a helyszínen, valamint a feladatok helyszíni előkészítésében tevékenykedett. Úgy vélte, Ausztria nehéz helyzetbe került, amikor a kínai fél a helyi Covid-helyzet miatt a normál versenyidőpont előtt 3 hónappal lemondta a szervezést. Az osztrákoknak ennyi idejük maradt megkeresni a helyi gépforgalmazókat és anyagi támogatókat. „Volt olyan gép, ami csak az utolsó előkészítő napon állt a rendelkezésünkre. Nem volt meg minden dokumentáció, szerszám sem” – érzékeltette a helyzetet a szakember.

Hambalgó Ferenc versenyző sajnálatát fejezte ki, hogy egyik kedvence, a dízelmotor állapotfelmérése modul kimaradt a pontozásból. A jövő évi EuroSkills-et illetően reményét fejezte ki, hogy kevesebb akadály lesz a szervezők előtt, és ő maga is még felkészültebben érkezhet a versenyre.

Hambalgó Ferenc
Hambalgó Ferenc (fotó: WorldSkills Hungary)

Lelkes támogatás a gépforgalmazók részéről

A szakmai támogatást nyújtó Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) igazgatója, Dr. Medina Viktor így kommentálta a versenyt: „Ebben az évben sokkal többféle márkán és gépen tudott a versenyző gyakorolni, azonban így is voltak a versenyen olyan építőipari gépek, amelyekhez Magyarországon nem lehetett hozzáférni. A jövőben tehát még több gyártóhoz és céghez kell eljutni, hogy a fiatal szakemberek minél több géppel megismerkedjenek, hiszen ezek nemcsak szerkezetileg különböznek egymástól, hanem eltérő kompetenciákat is igényelnek.”

Az idei felkészüléshez a gépeket biztosították: Agrospic Kft., Axiál Kft., Liebherr-Építőipari Gépek Magyarország Kft., Pappas Auto Magyarország Kft. és a Profi-Bagger Kft. Köszönet érte és gratulálunk a versenyzőnek!