fbpx

A Corteva Agriscience™ bemutatta a 2021-es év újdonságait

Írta: MezőHír-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 17.

10 új terméket és 2 új Pioneer® repcehibridet mutatott be a Corteva Agriscience™ Szarvason, a Portfolió Farm szántóföldi bemutatóján. Kukorica, őszi káposztarepce és kalászos növények rovar- és gombaölő szeres kezeléseit, valamint gyomirtási technológiáját ismertették meg a résztvevőkkel a cég szakemberei.

 

Pozitív a mérleg

– A Corteva Agriscience™ kutatás-fejlesztése olyan sikeres, hogy ismét több új terméket tudunk bemutatni a gazdálkodók számára, mint amennyi kikerül a portfóliónkból az európai uniós hatóanyag-kivonások miatt – mondta köszöntőjében Borsos László. A Corteva Agriscience™ ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy még nagyobb terméshozam érhető el az új nemesítésű hibridek és az új hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek használatával. A cég szarvasi vetőmagüzeme melletti bemutató farmon csoportokban nézhették meg a gazdák a különböző növények termesztéstechnológiáját.

 

Borsos László, a Corteva Agriscience™ ügyvezető igazgatója
Borsos László, a Corteva Agriscience™ ügyvezető igazgatója

 

Két új repcehibrid

A PT298-as (Agile) Pioneer® hibrid a vállalat egyik legújabb terméke a magas típusú őszi káposztarepcék csoportjában. Termésstabilitása, adaptációs képessége kiemelkedő, nagyon jól alkalmazkodik a változó környezeti viszonyokhoz. Ez a hibrid rendelkezik a legjobb pergés-ellenállósággal, és a tarlórépasárgaság-vírusnak is ellenáll. A másik új repcehibrid, a PT303-as pedig kiugróan magas termőképességével és olajtartalmával – a tarlórépasárgaság-vírussal szembeni ellenállósága mellett – az őszi káposztarepcék egyik legártalmasabb betegsége, a Sclerotina ellen genetikailag megalapozott toleranciájával tűnik ki a portfólióból – hangsúlyozta a fajtabemutatón Sólyom János, a Corteva Agriscience™ vetőmag-termékmenedzsere.

 

Sólyom János, a Corteva Agriscience™ vetőmag-termékmenedzsere
Sólyom János, a Corteva Agriscience™ vetőmag-termékmenedzsere bemutatja az új repcehibrideket

 

Még hatékonyabb gyomirtás

Az új fajták mellett a repce növényvédelmi blokkjában láthatták a gazdálkodók a cég legújabb gyomirtó szereit. – A Korvetto™ nevű termékünk idén tavasszal debütált. A cég legújabb fejlesztésű hatóanyagát, az ArylexTM-et tartalmazza, a már jól ismert klopiralid mellett. A készítményt egy alkalommal lehet felhasználni tavasszal, egy liter/ha dózisban a keresztesvirágú gyomok, mint például a sebforrasztó zsombor, pásztortáska, tarsóka, valamint a különböző fészkesvirágúak, mint például az ebszékfű vagy a mezei acat ellen – tájékoztatott Magyar Péter. A Corteva Agriscience™ kelet-magyarországi fejlesztőmérnöke egy őszi gyomirtó szert is bemutatott. A szintén ArylexTM fő hatóanyagú Belkar™ gyomirtó szer rugalmas kijuttathatóságával és széles hatásspektrumával adhat megbízható védelmet az egyre gyakoribb melegigényes kétszikűek (fehér libatop, parlagfű) és a keresztesvirágú gyomnövények ellen.

 

Magyar Péter, a Corteva Agriscience™ kelet-magyarországi fejlesztőmérnöke
Magyar Péter, a Corteva Agriscience™ kelet-magyarországi fejlesztőmérnöke új növényvédő és gyomirtó szereket mutat be

 

Hatékony állományvédelem a repcében

A Corteva legújabb tavaszi rovarölő szere a Magma®. Tőlevélrózsás állapottól zöldbimbós állapotig, 0,2 l/ha dózisban használható. Azonnali hatás érhető el vele hűvös időben is a szárormányosok és a repcefénybogár ellen. Különleges hatóanyagot tartalmaz, eredményesen használható piretroidrezisztens kártevők ellen is. A Metkon™ 60ősszel és tavasszal kiválóan használható a repce növekedésszabályozására, emellett a kórokozó gombák ellen is kiváló hatást nyújt. A bemutatóparcellában ősszel került kijuttatásra 1 alkalommal, 0,7 l/ha, majd tavasszal 1 l/ha dózisban.

 

Kukorica-növényvédelmi bemutató

A Principal® Plus Gold-kezelés meggyőzően gyommentes állományt ért el az erősen gyomos, kezeletlen parcellával szemben. A széles hatásspektrumú gyomirtó szer alkalmazható egy- és kétszikűek ellen, egy kezeléssel is. Talajfertőtlenítésre Teflix™* 12 kg/ha dózisban, a vetéssel egy menetben, a nitrogénmenedzsment eszközeként az Instinct™ 1,75 l/ha dózisban, a vetés előtti talaj-előkészítéssel kijuttatva került használatra a bemutatóparcellákon.

 

Kalászosgyomirtási és gombaölő szeres bemutató

A korábbiak mellett két, új hatóanyagú gyomirtó szer hatásosságáról is megbizonyosodhattak az érdeklődők. A legfontosabb tavaszi kétszikű gyomnövények ellen a Quelex™-et, az egy- és kétszikűek közös fertőzése esetén pedig a Rexade™ széles hatásspektrumú készítményt mutatták be a kalászosok tavaszi gyomirtására. A gombaölő szeres bemutató során a már jól bevált Wirtuoz® Trio P mellett a legújabb fejlesztésű kalászos-gombaölő szer, a Verben™* hatékonyságáról bizonyosodhattak meg a gazdálkodók.

* Engedélyezés alatt

 

Kristóf Imre