fbpx

Magyar földárak és bérleti díjak az uniós skálán nézve

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 02.

Az egyes agrártermékek szabadon versenyeznek egymással az Európai Unióban, ám a termelés alapja, a föld, nagyon más értéket képvisel a tagállamokban. A magyar föld ára uniós összehasonlításban sokkal olcsóbb, mint a bérleti díja. A szabadabb szabályozású bolgár és román földpiacon már minden drágább, mint itthon.

eladó föld
Földpiacunk az erős szabályozás miatt nyomott árakat mutat, a bérleti díjaink ehhez mérten kifejezetten magasak (fotó: Horizont Média)

Földáraink nyomottak

Az Eurostat adatai szerint egy hektárnyi szántóföld átlagos ára uniós viszonylatban 10.578 euró volt 2022-ben, azaz nagyjából 4 millió forint. A szélsőségek azonban óriásiak: míg egy horvát gazdálkodónak átlagban csak 3.700 eurót kellett leszurkolni a szántóföldért, addig egy máltainak 233.230 eurót. A magyar árszínvonal az EU-átlag felére tehető (2 millió Ft/ha), és ezzel uniós összehasonlításban a sor végén állunk. Bulgária és Románia három, ill. négy hellyel előttünk található, megelőzve a francia árakat is (!). Ezeken a szabadabb szabályozású földpiacokon erős a külföldi tőke jelenléte, ami gyakran az EU-n kívülről érkezik. A lengyelek és csehek pedig még ennél is előrébb helyezkednek el a sorban, földáraik az uniós átlag szintjén mozognak. A mezőgazdasági szempontból lényeges államok közül a magyar szántónál csak a szlovák és a horvát bizonyult olcsóbbnak.

Pár ország, így Németország, Olaszország és Ausztria még nem adta át az adatokat az Eurostat-nak, de a Német Statisztikai Hivatal számai szerint 32.509 euróba került náluk egy hektárnyi szántó, azaz az uniós átlag háromszorosába (12 millió Ft/ha). Hollandiában az átlagár 85.431 euró volt, azaz nyolcszor több, mint az EU-átlag (32 millió Ft/ha).

föld ára EU

Bérleti díjaink a föld árához mérten magasak

A szántók és legelők átlagos bérleti díja uniós szinten 200 euróra (76 ezer Ft/ha) tehető hektáronként. A magyar átlagdíj ezzel teljesen megegyezik. Ennek megfelelően itt jóval előrébb vagyunk az uniós skálán, mint a földárak tekintetében. Kiemelendő, hogy a szlovák díjak átlagban 57 eurót tesznek ki: szomszédunkban szinte negyedannyiért (nagyjából 19 ezer Ft/ha) lehet földet bérelni, mint Magyarországon. Hollandiában viszont nagy értéket kell előállítani annak, aki bérleményen gazdálkodik, hiszen 843 eurós átlagdíjat (320 ezer Ft/ha) kell kigazdálkodnia. Igaz, a föld értékének ez még mindig csak az egy ezreléke, szemben a magyarországi 4 százalékkal. A bolgár díjak ennél is magasabbak, ott a föld értéknek bő 5 százalékát kell kifizetnie annak, akik bérleménybe kényszerül, nagyjából 118 ezer forintnak megfelelő hektáronkénti összeget.

Kapcsolódó cikkünk: Vigyázó szemetek keletre vessétek: Románia az új vetélytárs.