fbpx

Marad a vámmentes ukrán import

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 02.

Brüsszel 2025 júniusáig meghosszabbítja az Ukrajna számára biztosított vámmentességet. A Bizottság által javasolt vészfékmechanizmus semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémákra – osztotta meg a hírt Nagy István agrárminiszter a szaktárca oldalán.

vasúti szállítás
Mindenből jöhet annyi, amennyi eddig is jött (forrás: wallhere.com)

Júniustól újabb hosszabbítás várható

Az Európai Bizottság az autonóm kereskedelem-liberalizációs intézkedés meghosszabbítására tett javaslatával továbbra is hátrányos helyzetbe hozná az európai termelőket és az Ukrajnának biztosított könnyítésekkel negatív hatást gyakorolna az unió agráriumára – mutatott rá az agrárminiszter. Ez tovább veszélyeztetheti a mezőgazdaság stabilitását és a gazdálkodók jövőjét.

Konzerválja a problémát

A bizottság úgy hosszabbítaná meg az ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok felfüggesztését, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére. Csupán néhány érzékeny termék, mint a baromfi, a tojás és a cukor esetében javasol egy vészfékmechanizmust. Ez a 2022-ben és 2023-ban importált mennyiségek átlagán stabilizálná a vámmentes behozatalt, ami gyakorlatilag konzerválná a háború kirobbanása óta kialakult, kizárólag Ukrajna érdekeit szem előtt tartó helyzetet – tette hozzá Nagy István.

Kapcsolódó cikkünk: Védővámot vagy uniós termelést követelünk Ukrajnától.