fbpx

Eddig az ínség, most meg a bőség miatt van gondban a piac

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 05.

Negyedik hónapja csökkent az alapvető élelmiszercikkek nemzetközi piaci ára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. A koronajárvány miatti gazdasági visszaesés gyenge keresletet hozott, így jelentős készletek halmozódtak fel – írja a ProfitLine.

Mindenből túl sok van

A FAO adatai szerint a tejtermékek ára 7,3%-kal csökkent áprilishoz képest a vaj és sajt jegyzésének bezuhanása, továbbá a szezonális hatások és az alacsony importkereslet miatt. Ez közel 20%-os csökkenést jelent egy év alatt. A tejpor ára mérsékelten bár, de csökkent az alacsony árak és a kínai gazdaság újjáéledése generálta keresletet miatt. Nemcsak a tejből van felesleg, hanem húsból is, ezért Európa elindította a magántárolás támogatását, erről itt írtunk legutóbb.

A húsfélék nemzetközi ára összesítve 0,8%-kal esett vissza májusban. A marhahús ára nőtt, míg a szárnyasé és sertésé tovább csökkent a legnagyobb termelő országok bőséges exportkészletei okán, amit még a kelet-ázsiai kereslet növekedése sem tudott felszívni.

A cukor ára 7,4%-os drágulásával ellene ment az általános trendnek, amivel az áprilisi csökkenés felét sikerült is ledolgoznia. Ennek oka a nemzetközi nyersolaj árának erősödésében és a vártnál rosszabb indiai és thaiföldi termésben keresendő. A cukorpiaci helyzetet ebben a cikkben elemeztük. Kiderül belőle, hogy a javuló helyzet még mesze nem a Kánaán.

Esik a gabonafélék ára

A gabonafélék árindexe 1%-kal mérséklődött. Ezen belül a rizs valamelyest drágult, és a búza ára csökkent a várhatóan bőséges globális készletek miatt. A szemes-termények ára tovább csökkent, az amerikai kukoricáé például 16%-kal az egy évvel ezelőtti értékhez képest. Lásd kapcsolódó cikkünket a témában itt. A világ gabonatermelése jó úton van afelé, hogy új rekordot döntsön: a várható 2 780 millió tonna 2,6%-kal haladná meg a 2019/2020-as mennyiséget. Ugyanakkor a gabonafelhasználás 2 732 millió tonnával szintén csúcsot dönthet. A FAO a gabonakereskedelem 2,2%-os bővülését valószínűsíti – a 433 millió tonna fordulhat meg a világpiacon.