fbpx

Özönvíz az arab sivatagban: tönkrementek a növényházak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 21.

Az Egyesült Arab Emírségekben „történelmi éghajlati eseményt” éltek át a gazdálkodók, miután az elmúlt 75 év legsúlyosabb frontzónája csapott le rájuk. Az Arab-félsziget „szarvában”, a Perzsa- és az Ománi-öböl találkozásánál volt a legsúlyosabb a vihar, 24 óra leforgása alatt 254,8 mm eső esett, ami helyi mércével mérve két év csapadékmennyiségének felel meg.

Súlyos károkat szenvedett Abu-Dzabi, Dubaj és Sardzsa. A felhőszakadás megbénította az országot, a víz elöntötte az utakat és az otthonokat, és leállt a dubaji repülőtér. A szomszédos országokban, Bahreinben, Szaúd-Arábiában, Katarban és Ománban, is hasonló vihart éltek át, és az időjárás emberáldozatokat is követelt.

arab viharkárok
A vihar gócpontja

A vihar súlyos következményekkel járt a mezőgazdasági termelésre, ami nagymértékben függ a zárt növényházaktól. „A napvédő ernyők és termesztőberendezések szerkezeti elmei is megsérültek. Szinte minden gazdaságban történt valamilyen kár. A szél a háztetőket is megrongálta” – sorolja egy termelő. Az árvízt követő felvételeken is az látszik, hogy komplett növényházak és állományok semmisültek meg.

viharkar novenyhaz
Viharkárok az üvegházakban (forrás: FreshPlaza)

Az Egyesült Arab Emírségek hazai termelését a datolya uralja, ami a világ kibocsátásának 6%-át teszi ki. Az elmúlt években azonban sokat fejlődött a növényházas, hidroponikus termesztés az országban. A legszélesebb körben paradicsomot, káposztát, padlizsánt, karfiolt és gyümölcsöket, elsősorban bogyósokat állítanak elő a védett környezetben. Az árvíz sújtotta régiókban a paradicsomtermelés szenvedte el a legnagyobb veszteséget.

Ez a cikk is érdekelheti: Ezt nevezi viharnak és felhőszakadásnak a biztosító.