fbpx

Valtra erőgépek gyöngyház fényezéssel…

Írta: MezőHír-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 19. -Hirdetés

Bagi Tamás 1990-ben alapított vállalkozásához hét éve csatlakozott veje, Fazekas Máté. Először logisztikusként, majd növényorvosként számítottak a munkájára. Teendői a gépbeszerzésekkel, pályázatokkal is kiegészültek, de ezek is igazán testhezálló feladatok számára – így a gazdaságban használt három Valtra erőgép bemutatását is ő vállalta.

– Hol találhatók a vállalkozás földterületei?

– Nagyfügeden van a cégközpontunk, további 12 település térségében vannak területeink, így egy kb. 30 kilométeres körben gazdálkodunk. Jelenleg mintegy 1600 hektáron folyik a termelés, ennek felén kalászost termesztünk, valamint 300 hektár kukorica és 500 hektár napraforgó adja ki a vetésforgót. A tábláink alapvetően sík területeken fekszenek.

– Mikor vásárolták az első Valtra traktort, milyen feladatokhoz keresték a megfelelő erőgépet?

– Az első ilyen beruházásunk 2018-ban valósult meg, amikor egy T144-es, Active felszereltségű erőgépet vásároltunk. Univerzális felhasználású traktorra volt szükségünk, meg is találtuk – azóta is ezzel végezzük a vontatott és függesztett műtrágyaszórásokat, szántottunk már vele, és egy hatsoros vetőgéppel is használtuk. A növényápolási munkákhoz is tökéletes, ebben segít az is, hogy elektronikus vezérlésű automata kormányzás van benne, további kijuttatásoknál a szakaszolás is megoldható vele.

– Mekkora a traktor teljesítménye?

– A névleges teljesítménye 160 lóerő, 4 × 5 fokozatú ABCD-, azon belül 5 powershift váltóval rendelkezik. A váltója lehetővé teszi közúton az 50 km/h menetsebesség elérését, ezt a tulajdonságát is szeretjük. Mellsőhíd-rugózású, légrugó segítségével, amit a traktor a saját levegőrendszeréből tölt és szabályoz. Ergonomikus gép, a fülkéből nagyon jól ráláthatunk a munkaterületre. A mindennapi használatnál szintén fontos, hogy van egy kis beépített hűtő a fülkében, hideg elemózsia, üdítő elhelyezésére. Azt szeretem a Valtrákban, hogy sokszor nagyon egyedi megoldásokkal is büszkélkedhetnek – ennek a traktornak például gyöngyházfestése van, ami páratlan szépségű!

– Miért az Active verziót vették ebből, volt-e ennek gyakorlati haszna?

– Nagyon kedvező árú készletgép volt, a felszereltség, a hidraulikateljesítmény, a motorerő és a kényelem találkozott a jó vételárral. A gép azóta majdnem 3000 üzemórát dolgozott, nagy probléma nem volt vele, csak vezetékszakadás és szenzorhiba fordult elő, amit gyorsan lehetett kezelni.

Fazekas Máté és a két gyöngyház fényű Valtra

Személyautós érzés

– Mi volt a következő technikai fejlesztés a gazdaságban?

– 2021-ben bővült további két Valtra traktorral a géppark. Az egyik januárban érkezett, ugyanúgy egy T144-es, szintén gyöngyházfényű, de már majdnem a legmagasabb, Versu felszereltségű traktor. Ebben az időben vásároltunk egy ISOBUS-kompatibilis vetőgépet, ennek a meghajtására kellett egy, a kommunikációra alkalmas traktor. Ez is készletgép volt, ami az Active felszereltséghez képest például saját monitorral rendelkezik. Nagyobb a hidraulikateljesítménye, a hidraulikaszelepek elektronikus kapcsolókkal szabályozhatók.

A munkalámpák ugyanazok, a váltó azonban kicsit finomabb, mint az Active-nál. A traktor nagyobb gumizással érkezett, nagyon kényelmes, nagyon szeretem, ez a kedvencem! Eddig főként vetési, valamint sorközművelési munkálatokat végzett. A beépített gyári GPS segített ebben a munkában. A sok pótkocsizásnál is jó használni, kényelmes, komfortos, minden nagyon kézre áll benne. Itt is csak kábelproblémánk volt, jelenleg 1000 üzemóra van a gépben.

– Hol találták meg a harmadik Valtra traktor helyét a gazdaságban?

– Ezt tavaly szeptemberben vásároltuk, A104-es Unlimited felszereltségű masina. Kisebb munkákra – rézsűtisztítás, ágdarálás, terménybeszállítás, behordás stb. – használtuk, de kardánnal a mobilszárítónkat is hajtotta, ha szükség volt rá. 104 lóerős, 4 × 4-es, 4 hengeres SISU motorral rendelkezik. Szinkronváltós, de elektromos irányváltóval rendelkezik. A hidraulikateljesítménye közel 100 liter/perc. Hátul 3 mechanikus hidraulikaszeleppel rendelkezik, plusz vonólétra, vonófej található rajta. A fülkéje tágas, légkondicionált, igazán kulturált munkakörnyezetet ad. Ez nem fülkerugózott kivitelű, de arra, amire használjuk, tökéletes.

A következő szezonban esetleg vetésben is megpróbáljuk majd, 6-8 soros vetőgéppel nyugodtan dolgozhat. Üzemanyag-takarékosságban nagyon jó, amíg a 6 hengeres motor a 40 fokos melegben, álló helyzetben 3–3,5 l/óra fogyasztással dolgozott a szárításnál, a 4 hengeres ezt 1,2-1,3 literrel oldotta meg, ami szerintem világbajnok teljesítmény.

A Valtrákat nagyon megszerettük az elmúlt években, nagyon kényelmesek, felhasználóbarát gépek – olyan, mintha személyautóban ülnénk munka közben.

Valkon Kft

Fodor Mihály