fbpx

Sárgul az árpa, mi a baja?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 21.

Tavaly rengeteg kalászost vetettünk, ezt egy hosszú, enyhe tél követte, egészen a februári fagyokig. Most feltűnően sárga és zöld kalászostáblák sorakoznak egymás mellett az országban. Mi a bajuk?

sárguló árpa
Nagyon sárgák az árpatáblák (fotó: Horizont Média)

Gondolhatunk arra, hogy a meleg kedvezett a sárga törpülés vírusát hordozó kabócáknak, talán valamilyen mértékben ez igaz is, de a táblák egyöntetű sárgaságát nem ez okozza – vélekedik egy növényvédelmi szaktanácsadó. Szerinte, ami most kiugróan látszik, az az erős őszi lisztharmatfertőzés és a nitrogénhiány együttes hatása. Továbbá a meleg telet követő februári fagy sem tett jót az állományoknak. Az árpa ezekre a hatásokra sokkal érzékenyebben reagál, mint a búza, ezért van az, hogy egy méregzöld búzatábla mellett egy szinte aranysárga árpatáblát látunk, holott ugyanazok a hatások érték mindkét növényt.

sárguló árpatábla
Az előtérben árpa, a háttérben balra búza (fotó: Horizont Média)

Az első fejtrágyát már sokan kiadták a kalászosokra, így hamarosan javulni fogni az összkép. Amint tartósan melegebbre fordul az idő, a vírusvektorok és a gombák ellen is kezelni kell majd az állományokat. A pétisó most viszonylag olcsó, 220 ezer forintos áron meg lehet venni tonnáját. A gazdák inkább a tárolókba ragadt, eladatlan termény miatt aggódnak. Egyelőre nem látni, hogyan, mikor ki venné meg a tavalyi búzát, kukoricát, pedig az ezekből származó bevételre is égető szükség volna.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Gabonaárak: a kukorica még messze nincs a helyén.