fbpx

Több volt a repce, több lesz a repce – esik az ár

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 10.

Jól ellátott az idén a világ repcéből, és nem csökkent a repcevetési kedv sem Európában. A korai betakarítású növény megússza az aszálykárokat, és úgy tűnik, bíznak benne a gazdálkodók, hogy a tápanyagigényét is fedezni tudják.

repce október
A szeptemberi esők után erős – helyenként túlfejlett – állományok mennek a télbe (fotó: Horizont Média)

Mégis sokat vetettek belőle

A Strategie Grains becslése szerint a 2023/24-es gazdasági évben 6 millió hektár repce vetésére kerül sor az EU-ban, ami 2,4%-kal haladja meg az idei évben betakarított terület nagyságát, holott az már eleve 10%-kal múlta felül a 2021. évit. Idén a learatott repcemennyiség 15%-kal volt több a tavalyinál, elérte 19,5 millió tonnát. Emellett a napraforgó és szója vetésterületének jövő évi bővülésére is számít a hivatal.

A korai betakarítású repce a gazdálkodók tapasztalata szerint érdemi terméscsökkenés nélkül bírja a melegedő klímát, igen jól fizet, és úgy tűnik, abban is bíztak a gazdálkodók, hogy a tápanyagigényét is fedezni tudják. Ez azért érdekes, mert a gázárak éppen a vetése idején tetőztek, amikor sorra jelentették be a legnagyobb európai műtrágyagyártók, hogy leállnak a termeléssel. A repce közismerten nitrogénigényes növény, csak a töretlen optimizmus vihette a termelőket arra, hogy idén is elvessék. A jelenlegi inputárszinteken minimum 2 tonnás eredmény szükségeltetik majd a sikerhez.

Érkezik a kanadai mag

Eközben érkeznek a hírek az európainál későbbi aratású kanadai, orosz és ausztrál termés exportálható mennyiségéről is. Ukrajnában már egyre kevesebb az eladható repce (itt írtunk róla: Ukrajna nagy hajrában, az oroszok listát készítenek), a maradék mennyiség a tengeri kikötőkben 560-570 dollárt ér, míg a dunai kikötőkbe szállítva 470-500 dollárt (kb. 195 ezer Ft/t). Már elérte Európát az idei kanadai repcetermés is. A kiszállítható mennyiség a vártnál kevesebb lett és később lépett piacra, ami egy ideig fogni tudta a nemzetközi repceárakat, de a kanadai repcének így is van esélye a korábbi piaci pozíció visszaszerzésére Európában. Ausztráliának tavaly csúcstermése volt, amit nem valószínű, hogy meg tud ismételni majd.

Az Orosz Föderáció idén rekordmennyiségű, 4,6 millió tonnás repcetermésről számolt be, ami 55%-kal haladja meg a tavalyit. A termésátlag 14,4%-kal javult, 2 t/ha-ra nőtt. 2013 óta a repce vetésterülete csaknem megduplázódott az országban. Az Orosz Föderációból származó repceexport pedig 80 százalékkal nőtt év eleje óta, elsősorban a környező országokat célozzák vele.

A kínálat tehát összességében jó, és a repce ára is, noha ez utóbbi – éppen a jó híreknek köszönhetően – folyamatosan csökken. Most a párizsi tőzsdén egy 5 százalékos esést követően 643 eurón (258 ezer Ft/t) áll az olajmag februári ára. (A forint erősödése is sokat változtatott a leányzó fekvésén…) A winnipegi tőzsdén is esett a kanadai repce (canola) ára, most 896-897 kanadai dollár körül jár tonnája, azaz mintegy 664 amerikai dollárt (266 ezer Ft/t) ér. Európa csak akkor nyúl érte, amikor az ukrán repce már fogyóban van a piacon.