fbpx

Eltörölték a növényvédőszer-használat 50%-os korlátozását

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 06.

Az EU Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kedden bejelentette: visszavonják a növényvédő szerek használatára vonatkozó uniós tervezetet. A tüntetőkre hivatkozott, de valójában már novemberben látszott, hogy az elképzelésnek nincs elég támogatója.

Ursula von der Leyen
Az elnökasszony szerint új tervre van szükség (forrás: indexvas.hu)

Eleve elvetélt ötlet volt

Az elnökasszony kedden, az Európai Parlament ülésén jelentette be, hogy a gazdatüntetésekre való tekintettel el kell engedni a növényvédőszer-használat 50%-os csökkentésére vonatkozó terveket. Erről az Európai Parlament már tavaly novemberben elutasítóan szavazott, de a tagállami vezetőkből álló Tanács formálisan még tárgyalásban volt az ügyről.

Párbeszéddel kecsegtetnek

Von der Leyen szerint a Bizottságnak nem toldoznia-foldoznia kell a tervezetet, hanem teljesen lesöpörni az asztalról, és valami egészen mással előállni, ami a gazdatársadalom szempontjait is figyelembe veszi. Úgy látja, hogy a termelők innovatív technológiák révén képesek a fenntartható gazdálkodás elsajátítására, de a célok ütemezésébe őket is be kell vonni.

A tüntető német gazdák képviselői megjegyzik: a növényvédő szerek felhasználását korlátozó tervezet kegyes visszavonása csak formalitás a Bizottság részéről, mivel azt a Parlament novemberben már így is, úgy is elkaszálta. Csak akkor hisznek a politikusoknak, ha a párbeszédre hajló szép szavakat tettek is követik.

Lásd még kapcsolódó cikkeinket:

A franciák kiharcolták: mégsem lesz parlag a parlag
Ostromgyűrűben Párizs, Brüsszelt is elérte a gazdatüntetés