fbpx

Földalapú támogatás 300 hektár alatt és 1200 hektár felett

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 10.

A szaktárca által közölt összegekkel számolva kibontjuk, kinek mennyi pénz járhat egy hektárra, ha kicsi a gazdaság, ha nagy, ha fiatal és ha nem a gazdaságvezető.

agrár táj

A szakminisztérium által közölt adatok alapján jövőre minden gazdaság megkap mintegy 60 ezer forint alaptámogatást (147 euró), amit 10 hektárig plusz 30 ezer forint (80 euró), 10-től 150 hektárig plusz 15 ezer forint (40 euró) támogatás egészít ki az új visszaosztási (redisztribúciós) szabályok szerint. A 40 év alatti gazdaságvezetők 300 hektárig minden egyes hektárjuk után további mintegy 40 ezer forintos támogatásra (92 euró) tarthatnak igényt.

Számoljunk 300-ig!

A fenti adatokból kiindulva kiszámoltuk, mennyi támogatás juthat egy hektárra egy 300 hektáros fiatal termelő gazdaságában, és egy olyanban, ahol 40 év feletti a gazdaságvezető. A fiatal termelő egy hektárra bontva cirka 88 ezer forint támogatást kaphat a jövő évben az új támogatáselosztási szabályok szerint, és ebben még nincs benne az önként vállalt agroökológia alapprogram (új zöldítés), illetve a termeléshez kötött támogatás. Aki túl van a 40 éves korhatáron, az egy hektárra bontva 68 ezer forintos összegre számíthat egy 300 hektáros méretű gazdaságban, szintén agroökológia program és termeléshez kötött támogatás nélkül.

1200 hektár felett

Nyilván minél nagyobb az üzem, annál kisebb szerepet játszik az életében az első 150 hektár fokozott támogatása. Egy ezer hektáros gazdaságban egy hektárra visszaosztva már csak mintegy 62,5 ezer forint jut. Az 1200 hektárnál nagyobb gazdaságokban azonban fordul a kocka, mivel megszűnik a korábbi támogathatósági plafon, így nem veszítik el az alaptámogatást az 1200 hektárt meghaladó területeikre. Az első 150 hektár pluszpénzeit viszont az eddigi hírek szerint igen, ezt a „veszteséget” azonban 60 hektárnyi terület kompenzálja. Azaz, minden egyes hektár, ami 1260 hektár felett van, számukra „ajándék”.

Agroökológiai plusz pénz

Az agroökológia programban való részvételért járó dotáció attól függ, hányan élnek vele, mekkora területre vállalnak a gazdaságok 2 pont értékű környezeti többletteljesítményt. Ha csak 2,5 millió hektár jelentkezik be rá, akkor hektáronként 80,85 euróval (cc. 31-32 ezer Ft) lehet számolni pluszban, ha 3 millió, akkor 67,37 euróra (cc. 26-27 ezer Ft). Vagyis nagyjából a mai zöldítési támogatási összeggel egyezik meg, valószínűleg sokan élnek majd vele. (Lásd még részletesebben: Talajbaktérium a szántó felén, és miénk a támogatás!)

A termeléshez kötött támogatásokra csaknem annyi pénzt különítettek el, mint eddig, de az egyes célokra változnak a keretösszegek, és ebben ez esetben is sok múlik a támogatásra jelentkezők számán (illetve az euró-forint árfolyamon).