fbpx

Az elektromos gyomirtás a termelő idegeit is borzolja

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 18.

A Missouri Egyetem kutatói az elektromos gyomirtás hatékonyságát vizsgálták. Úgy tűnik, az ilyen eszközök a korai gyomkikapcsolásra nemigen alkalmasak, a kései, rezisztens gyomok ellen viszont hatékonyan bevethetők. A sikeres kezelés időpontjára idegborzolóan sokat kell várni.

gazos szója
Nemcsak a disznóparéjjal, a fekete ürömmel is épp elég a baj (fotó: Horizont Média)

Makacs gyomok

A vizsgálatot a The Weed Zapper elektromos gyomirtóval végezték. A front függesztésű gép 150 ezer wattal dolgozik, és a sorokon belül is képes a gyomirtókra rezisztens fajok gyökeres elpusztítására. A gép hatékonyságát 2020-ban és 2021-ben a szójaállományok nyolc nehezen irtható gyomnövényén tesztelték, ezek a disznóparéj, a bojtorján szerbtövis, az óriás- és a közönséges parlagfű, a betyárkóró, a fakó- és az óriásmuhar, valamint a kakaslábfű.

Magképzés idején a legérzékenyebb

Az elektromos kezeléseket a következő növényállapotokban végezték: 30 cm-es és 60 cm-es átlagos növénymagasságnál, virágzás és kötés idején. Az áramütést egyszer vagy kétszer alkalmazták, két különböző traktorsebesség mellett. Az elektromos kezelés hatásosabbnak bizonyult a fejlettebb növényállapotokban. A korreláció leginkább a növény magasságával és a növényt borító nedvességgel volt erős. Magképzés idején a vizsgált fajok 80%-a megsemmisült.

Azonban az sem mellékes, hogy maga a szója hogyan viseli az áramütést. A disznóparéjfajok borítása a szója generatív fázisában válik igazán jelentőssé, ebben a növényállapotban azonban maga a szója is érzékeny. Különösen hátrányos, ha a vegyszeres kezeléseknek ellenálló gyomok a szójával egyidőben és nagyjából egyforma magasságban érnek az elektromos áramra érzékeny fázisba.

Túl sokba kerül kivárni

A kísérletek alapján ebben növekedési szakaszban az áramütött szója átlaghozama 11–26%-kal is csökkenhet a kezeletlen kontrollhoz képest. A kísérletvezetők megjegyzik: amennyiben a termelő hagyja, hogy az állomány fölé nőjön a gaz, akkor a szója érintése, azaz károsítása nélkül kiégethetők a gyomok a táblából. Végeredményben arra jutnak, hogy azok a rezisztens példányok, amelyek más módon nem megsemmisíthetők, már csak akkor távolíthatók el a szójasorokból áramütéssel, amikorra már meglehetősen sok tápanyagot és vizet elszívtak a kultúrnövénytől. A jelek szerint a korai gyomkikapcsolásra alkalmasabbak a szenzoros kapák.

Lásd még a témában: Kukorica-gyomirtás: kis probléma, kis költség, kis figyelem.