fbpx

Ukrajna nagy hajrában, az oroszok listát készítenek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 07.

Rohamtempóban igyekeznek befejezni a betakarítást az ukránok, eközben az ENSZ és Törökország az oroszok megnyugtatásával foglalkozik.

kukoricaaratás
Az időjárás kedvező, belehúztak az aratásba (fotó: Horizont Média)

Sok repce távozott gyorsan

Az APK-Inform szerint Ukrajna 2,3 millió tonna repcét exportált a júliustól október végéig tartó időszakban, a kiszállítás üteme nagyjából megegyezik a tavalyival. Ezzel az exportálható 2,9 millió tonna 80 százaléka hagyta el az országot. Az eddig kiszállított teljes mennyiség mintegy 90 százaléka az EU-ba érkezett. Az értékesítési szezon későbbi részében már csak kevés ukrán repcemag lesz a piacon, fokozatosan megjelenik a kanadai, majd tavasszal az ausztrál mag is a kínálatban.

Napraforgóolajból kevesebb

Nehezebb ügy a napraforgóolaj gyártása. Ukrajna infrastruktúráját nagyon megrongálta a háború, spórolni kényszerülnek az árammal is, ami negatív hatással van a feldolgozóiparra. A legújabb becslések szerint Ukrajna 10,3 millió tonna napraforgómagot tud feldolgozni, ami éves összehasonlításban 11 százalékos csökkenést jelent. Ezzel szemben november 3-ig csak 9 millió tonna került a tárolókba 2,2 tonnás átlagterméssel. Még elméletileg a terület 13 százaléka vár a kombájnra.

A szójára és a vetésre koncentráltak

Szójából felgyorsult a betakarítás, két hete még csak egymillió tonnánál jártak, mostanra 3,1 millió tonnát csépeltek ki 2,39 t/ha terméshozam mellett. A kukoricára az őszi teendők mellett nem jutott idő, november 3-ig még csak a terület 27 százalékán végeztek az aratásával, az átlagtermés 5,54 tonna. A viszonylag kis területen vetett cukorrépából viszont már 73 százalékos készültségnél járnak (48,8 t/ha).

Exportkilátások és az oroszok

Az ukrán export üteme a háború miatt mintegy harmadával lassabb a normálisnál. Jellemzi a nagy készleteket, hogy kukoricából a tavaly ilyenkor tapasztaltnál 2,6-szor többet adtak el, míg búzából 2,5-szer kevesebbet, ami az évnek ebben a szakában egyáltalán nem jellemző.

Eközben Törökország és az ENSZ mindent megtesz azért, hogy megnyugtassa Oroszországot: a gabonafolyosó számára is előnyös üzleti lehetőségeket kínál. Most a felek azon dolgoznak, hogy összeállítsák azon országok listáját, amelyeknek orosz gabonára és műtrágyára van szükségük, és „elhárítsák az akadályokat az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport elől”. A célországok elsősorban Afrikában találhatók.

Lásd még a témában: Moszkva ide-oda táncol a gabonafolyosón.