fbpx

Lassan haladnak az őszi munkák

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 26.

A betakarítást gyorsította az aszály, a vetést azonban lassította. A meleg időjárás másképp hat a kalászosokra és a repcére. Mezőgazdasági pillanatkép néhány fontos országból.

betakarítás
A kukorica nagyon lassan jut el a magtárba (fotó: Horizont Média)

Ukrajna és Oroszország

Október 10. és 20. között az időjárási viszonyok megfelelően alakultak Ukrajnában az őszi vetések számára – tájékoztatott a helyi szakminisztérium. Eszerint mérsékelten hűvös volt az idő, egyes megyékben enyhe esővel. Az átlaghőmérséklet a legtöbb megyében 1,8-5°C-kal volt magasabb a sokévi átlagnál. Október 20-án a hajdina, a napraforgó és a kukorica teljesen beérett, a növények jó állapotban vannak, kivéve a napraforgót. Az ősz eleji esők a gombás fertőzések széles körű terjedéséhez vezettek az állományokban.

A betakarítás üteme lassú, még csak a terület felénél járnak. Eddig 4,5 millió tonna napraforgó csépeltek ki (2 t/ha), 1 millió tonna szóját (2,58 t/ha) és 1 millió tonna kukoricát (4,37 t/ha), de épp csak beleharaptak a kukoricatáblákba. A vetés sem halad sokkal gyorsabban, a tervezett terület 58 százalékán, 2,8 millió hektáron kerültek földbe a magok. Ebből 2,5 millió hektárt a búza foglal el (61%-os készültség), 265 ezer hektárt az árpa (39%-os készültség) és 69 ezer hektárt a rozs (81%-os készültség). Repcéből egymillió hektárt vetettek el.

Oroszország fő búzatermő régióiban meleg időjárás uralkodik időszakos csapadékkal. A búza idei vetésterületét 18,8 millió hektárra becsülik, ami átlagos időjárási viszonyok mellett 84,8 millió tonna búzát eredményezhet az idén betakarított 100,6 millió tonna után, azaz 15 százalékkal lehet kevesebb a jövő évi termés. A térségben a következő napokban elvonulnak az esők és csökken a hőmérséklet, ami elősegíti a búza fejlődését. A napraforgó és a kukorica még nincs teljesen betakarítva.

Amerikai kontinens

Az Egyesült Államokfő búzatermő régióiban eső frissítette fel a vetéseket, most ismét melegszik az idő, ugyanakkor csapadékra is van kilátás. A tervezett terület 69%-án került eddig földbe a búza, ami átlagos tempót jelent, viszont a kelési erély elmarad a megszokottól, lassan csíráznak a magok a vízszegény földben. Október 16-án a terület 45%-án betakarították kukoricát, a szóját a 63%-án, a napraforgót a 22%-án – valamennyi kultúrában előrébb járnak, mint az ötéves átlag.

Brazíliában is megérkeztek az esők, kedvező talajállapotot eredményezve a szója és a kukorica vetéséhez. A munka üteme eddig megfelel a tavalyinak. Egy front frissíti fel Argentína búzaállományait is, de nem tudja elmosni az aszály eddigi hatásait, a szemek telítődéséhez már késve érkezett. A búza várható termését 15-16 millió tonnára csökkentették (tavaly 23 millió tonna volt). A kukorica vetése nagyon lassú, és a szójáé is később kezdődött el az aszály miatt.

Nálunk is túl meleg van

Hazánkban zöldellenek az árpavetések és már sorol a búza is, de a meleg és újra szárazra forduló időjárásban sajnos a vírusvektor levéltetvek és kabócák is elemükben vannak. A repce helyenként óriási, egyértelműen túlfejlődött. Sokféle látni gyomirtási hiányosságokat a táblákban. A csöveket alig tartalmazó kukoricások egy része még mindig lábon áll, napraforgót viszont már nem látni, behordták a kaszatokat a gazdaságok.