fbpx

Moszkva ide-oda táncol a gabonafolyosón

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 02.

Oroszország belengette, hogy felfüggeszti a hajóforgalmat a gabona szállítására kijelölt fekete-tengeri biztonsági folyosón. A mondott ok a Szevasztopolt érő dróntámadás volt, de mint gyorsan kiderült: azért nem olyan egyszerű kilépni ebből az egyezményből.

 orosz romboló
Orosz romboló (forrás: navalnews.com)

Már régóta készül rá

Szevasztopol a Krím-félsziget legnagyobb kikötője, nem része a gabonafolyosónak. Az ukrán kikötőkbe a gabonafolyosón keresztül érkező teherhajókat pedig a törökök, az ENSZ-képviselők, az ukránok és az oroszok is ellenőrzik esetleges fegyverszállítmányok után kutatva. Itt írtunk róla, hogy Putyin már egy hónapja elégedetlen a gabonaszállítási megállapodás miatt, itt pedig arról, hogy októbertől az orosz ellenőrök szisztematikusan lassítják a hajók átvizsgálását, emiatt közel 200 hajó gyűlt össze a Boszporusz körül. Az orosz védelmi minisztérium úgy hozza összefüggésbe a gabonafolyósót a Szevasztopolt érő támadással, hogy szerinte a harci drónok legalább egyikét a gabonafolyosó területéről indíthatták el.

Nélküle senki sehová

Az orosz fél szerint az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arra használja fel a gabonafolyosót, hogy harci műveleteket hajtson végre az Oroszországi Föderáció ellen. A moszkvai katonai tárca szerint lehetetlen bármely objektum biztonságát szavatolni a gabonafolyosón, amíg Kijev nem hagy fel annak katonai célú felhasználásával. A közlemény hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kilép a megállapodásból, hanem „csak” felfüggeszti a részvételét benne.

Fenyegetőleg hozzátették: Oroszország abból indul ki, hogy a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló megállapodásokat nem szabad a részvétele nélkül végrehajtani, az orosz részvétel híján meghozott döntések és intézkedések pedig Moszkvát nem kötelezik semmire. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács hétfői ülésén azt mondta, hogy Oroszország kénytelen lesz saját intézkedéseket hozni a Fekete-tengeren az engedélye nélkül áthaladó hajók ellenőrzésére.

Nincs olyan dokumentum, amit mindenki aláírt

Ukrajna továbbra is végrehajtja a gabonaegyezményt az ENSZ-szel és Törökországgal kötött megállapodások keretében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Petr Fiala cseh miniszterelnökkel hétfőn Kijevben tartott közös tájékoztatójukon. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról szóló kezdeményezés keretében két párhuzamos dokumentumot írtak alá. Az első Ukrajna, az ENSZ és Törökország között jött létre. Kijelentette, hogy e három aláíró fél egyike sem közölte, hogy le akarná állítani a gabonaszállítási megállapodást. „Ezért úgy folytatjuk tovább, ahogy megbeszéltük” – szögezte le az államfő.

A második dokumentumot Oroszország, Törökország és az ENSZ írta alá. Zelenszkij megjegyezte, nem hallott arról, hogy ezt az ENSZ vagy Törökország megsértette volna, hiszen ezek az aláíró felek nem érdekeltek abban, hogy Afrikát és Ázsiát éhínség sújtsa. „Ha Oroszország azt mondja, hogy kilép a gabonaegyezményből, az azt jelenti, hogy az utóbbi három fél által megkötött egyezségből lép ki, azaz megszegi az ENSZ-szel és Törökországgal aláírt megállapodását” – magyarázta Zelenszkij.

Mi lesz most?

Oroszország egy 105 millió tonnás, rekord nagyságú búzatermés tudatában ment bele a gabona-szállítási megállapodásba, de az exportlehetőség viszonylag több előnnyel járt az ukránok, mint a szankciókkal sújtott oroszok számára. Csalódottságukban előbb azt kommunikálták, hogy Ukrajna túl kevés gabonát szállít az éhező Afrikának, majd szabotálni kezdték a visszatérő teherhajók átvizsgálását. Az sejthető volt, hogy a megállapodás lejártakor, november 19-én visszalépnek az egyezségből, ám ez az időpont is túl későinek tűnt az orosz vezetés számára.

Hétfőn, az orosz bejelentést követően 12 hajó 354,5 ezer tonna mezőgazdasági termékkel a fedélzetén útnak indult Ukrajna déli kikötőiből Afrika, Ázsia és Európa országai felé. Az ENSZ, Törökország és Ukrajna eközben egyeztette 14 további gabonaszállító hajó útitervét is. Az oroszok választhattak: megakadályozzák a célba jutásukat, és ezzel tovább mélyítik a konfliktust, vagy felülvizsgálják a jogi szempontból erősen támadható érvelésüket.

Szerdán délben a Bloomberg közlése szerint orosz „jóváhagyással” ismét működésbe lépett a gabonafolyosó. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatta erről Recep Tajjip Erdogan török elnököt, miután két nap alatt kétszer is tárgyalt vele.