fbpx

Nehéz, de tanulságos év az idei

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 02.

Rendkívül rossz termelési éven vagyunk túl, ilyen mértékű aszály 100 éve volt utoljára Magyarországon – nyitotta meg a VIII. Kiskunhalasi Burgonya Napokat Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője. A csapadékhiányra utalva tanulságosnak nevezte az elmúlt időszakot, mert a fajták megmutatták, hogy mit tudnak ilyen szélsőséges időjárási körülmények között.

Szakmai előadások és fajtabemutató

A szakmáé volt az első nap, a tanácskozás előadásokkal és fajtabemutatóval indult. Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a résztvevőket, majd felhívta a figyelmet a kertészeti támogatások igénybevételének lehetőségére, melyek keretében a burgonyatermesztők is pályázhatnak burgonyatárolók létesítésére. Lasse Kristensen az Unipatatas képviseletében a dán vetőburgonya előállításáról, a tanúsítási rendszerről adott áttekintést. Kiemelte, hogy a szabályok következetes betartásának eredménye, hogy a Dániából érkező burgonya megbízható minőségű. Balogh Stefánia, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vetőmag-felügyeleti Osztályáról ugyanezt a témát járta körbe az étkezési és a vetőburgonyát is érintve, a magyar gyakorlatot követve.

Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop ügyvezetője
Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop ügyvezetője

Délután a szakmai előadások érintették a burgonya termesztéstechnológiáját, az alap- és lombtrágyázást. Az előadók a szélsőséges időjárás hatásait is kiemelték. Elhangzott, hogy idén minden centiméter számított, hogy milyen mélyre tud lehatolni a növény gyökérzete. A termesztést támogató gépek is szóba kerületek, ezek közül a precíziós gazdálkodást is támogató burgonyabetakarító ROPA Keiler kombájn paramétereit és előnyeit ismerhették meg a résztvevők.

Piros héjút, sárga húsút – ezt keresik itthon

Az itthoni vásárlói igényeknek megfelel az új, jelenleg még felfutó fajta, a Rosabelle. Aki eddig termelte, főleg pozitívan nyilatkozott róla: jól termelhető a már több éve vásárolt, régi fajták mellett. A piaci keresletnek is megfelel, hiszen aránylag nagyméretű, piros héjszínű, húsa pedig világossárga. Elterjedését a termelők körében segítheti, hogy a szárazságot jól tolerálja, és mind fátyolfóliás, mind szabadföldi termesztésre alkalmas. Felhasználás szempontjából B főzési típusba sorolható. A fajta-előállítók igyekeznek a hagyományos trendet megtörni, és több sárga héjú vetőburgonyával jelentkeznek a piacon.

Fajtabemutató testközelből
Az érdeklődők új fajtákkal ismerkedhettek

Második éve található meg a forgalmazók portfóliójában a Hind, mely általános étkezési felhasználású, B/C főzési típusú, már sárga héjú, hússzíne pedig világossárga. Szintén jól bírja a csapadékhiányt. Szó volt még a nagyon jó étkezési minőséggel bíró Ambrine fajtáról, mely termesztés szempontjából nagy figyelmet igényel, de említésre került még a Sensation és a Java is. A rendezvény második napja a kultúráé, a családoké volt, melyet a krumplis ételek főzőversenye színesített, illetve keresték 2022 legnagyobb burgonyáját is. A zsűri döntése alapján idén a vaskúti különleges töltött burgonya vitte el az első helyet, a legnagyobb burgonyát (1,55 kg) pedig a csíkszeredai Hella Hunor termelte.

írta: Barna Ferenc