Hektáronként 12 ezer forint kérhető a szőlő védelméhez

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 02.

A szőlő teljes pusztulását okozó aranyszínű sárgaság ellen csak az amerikai szőlőkabóca irtásával védekezhetünk. Ehhez támogatás is kérhető.

 

aranyszinu sargasag
Halálos fitoplazma (forrás: Scaphoideus.weebly.com)

 

A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásának célja a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegség (Flavescence dorée fitoplazma) zárlati kórokozója, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni növényvédőszeres védekezés.

A támogatás összege maximum hektáronként 12 000 forint azzal, hogy a nem körülhatárolt területen található borszőlő, csemegeszőlő és kísérleti szőlőültetvény, valamint a NÉBIH által standard kategóriájúként elismert és nyilvántartásba vett nemes és alany szaporító-alapanyag esetén kérelmenként maximum 240 000 forint lehet a kifizetett összeg. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a. Támogatás jogosultja lehet a szőlőtermelő és a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés.

 

A kérelmeket március 1. és március 31. éjfél között lehet benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő – írja a Kincstár közleményében.

Lásd még a témában cikkünket: A jelen és a jövő kártevői a szőlőkben.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina