fbpx

Az új rendszer segíthet a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 26.

Széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a kormány, jelentette be Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából tartott rendezvényen.

Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdek, amihez nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, valamint a megfigyelések során nyert adatok.

Az agrárminiszter arról is szólt, hogy bevezetik a nyílt meteorológiai adatpolitikát, s létrehoznak egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert. Ezzel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítik, de a hiteles meteorológiai adatokkal támogatják a gazdák mindennapi tevékenységét is. Az intézkedés továbbá segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is, olvasható az AM Sajtóiroda oldalán.

További terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, ami így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére.