fbpx

Túl sok az alma ehhez a fagyos kereslethez

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 22.

A lengyelek ismét egy ötéves almatermelési csúcsot produkáltak, csakhogy most sokkal rosszabbak az értékesítési feltételek, mint 2018-ban.

alma
Megint lerontják az árat a lengyelek (fotó: Horizont Média)

Megint egy ötéves csúcs

A lengyel almatermés becsült nagysága a lengyel szakminisztérium szerint 4,2 millió tonna, 200 ezerrel több a tavalyinál, míg a WAPA szerint 4,5 millió tonna, szintén 200 ezerrel haladja meg a 2021. évi eredményt. Tulajdonképpen 2018 óta nem volt ilyen kiváló termésük, és ez rányomja a bélyegét a teljes uniós kínálatra.

uniós almatermés
Forrás: EU Bizottság

Nem tudnak tovább nőni az árak

Mivel a lengyel almatermés 50-70%-a ipari célokat szolgál – főleg almalé-sűrítmény (AJC) és almalé (NFC) készül belőle – sok múlik azon, hogy a szüret végén végülis mennyi alma marad a friss étkezési piacra. Ha sok az ipari alma, az leszorítja az étkezési alma felvásárlási árát is. A FruitVeB szerint az ipari almáért most 0,33-0,34 PLN/kg (28-29 Ft/kg) közötti összeget fizetnek a lengyel feldolgozók.

Az EU Bizottság októberi adatai szerint az étkezési alma csomagolóhelyi ára Lengyelországban 46-47 eurócent, Olaszországban 78-79 eurócent és a súlyos aszálykárokat szenvedett Franciaországban 1,25 euró. Eközben Magyarországon 54-55 eurócentet (225 Ft/kg) adnak az almáért. Az AKI szerint a termelőktől szeptember végén, fajtától függően 100-200 forint közötti áron vásárolták fel a gyümölcsöt. Ez sokkal magasabb árszint, mint amihez hozzá vagyunk szokva, ám a termelési költségek is nőttek és a termés is nagyon kevés.

Fagyponthoz közel a kereskedelem

Javíthatna az étkezési alma árán, ha élénk lenne az EU-n kívüli kereskedelem, de sajnos ez sem igaz. A Bizottság adatai szerint míg augusztus és szeptember folyamán nagyjából a megszokott mennyiségű alma hagyta el a közösség területét, addig október első időszakában csak az utóbbi évtizedben megszokott mennyiség fele került exportra, kevesebb, mint a 2017. évi termelési mélypont idején. Ugyanakkor az importált mennyiség is az utóbbi tíz évre jellemző mennyiség negyede-ötöde. Vagyis a kereskedelem alapvetően renyhe, és sok múlik azon, hogy képesek-e a lengyelek, olaszok és hollandok beindítani az exportot.

Lásd még a témában cikkeinket:
Kutyaszorítóban az alma
Alma: kevés üzem tudja tárolni
Csak a magyar almatermés ennyire rossz