fbpx

Csak a magyar almatermés ennyire rossz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 07.

A WAPA előrejelzése szerint 20 EU-tagállam és az Egyesült Királyság almatermése 12,17 millió tonna lehet idén, ami az elmúlt évtized átlagát 7 százalékkal haladná meg, és az utóbbi évtized harmadik legnagyobb termése lenne. Magyarországon viszont harmadával kevesebb alma várható, mint 2021-ben.

almaültetvény
Az EU egészét tekintve sokkal jobb a helyzet, mint nálunk (fotó: Horizont Média)

A legrosszabb helyzetben vagyunk

Az évek során az EU almaterülete csökken, de a hektáronkénti hozamok emelkedő tendenciát mutatnak. Lengyelország rendelkezik az EU almatermő területének harmadával, majd Franciaország, Olaszország és Románia következik 11-11 százalékkal. A tavaszi fagyok csak Spanyolországban (Katalónia) befolyásolták negatívan a termelést, a nyári aszály viszont csaknem az egész uniót érintette. A betakarítás várhatóan az átlagosnál két-három héttel korábban kezdődik meg Ausztriában, Belgiumban, a Délvidéken, Németországban és Olaszországban, viszont egy héttel később Lengyelországban, ahol a tavalyinál is 5 százalékkal több termésre van kilátás. A várt 4,5 tonna alma 27 százalékkal haladja meg az elmúlt 3 év átlagát.

Mint az a lenti táblázatból kiolvasható, a top-termelők között Magyarországon alakul a legrosszabbul a termés, az elmúlt 3 év átlagától 21 százalékkal maradunk el, a tavalyi évtől pedig 33 százalékkal. Rajtunk kívül csak a spanyoloknak és portugáloknak van némi okuk panaszkodni.

táblázat

A gyümölcsméretek döntően átlagosnak ígérkeznek Európában. Az uniós termés 65 százaléka friss fogyasztásra kerülhet. Szinte mindenütt a szedőmunkások hiányára panaszkodnak a gazdaságok. Lengyelországban különösen rossz a helyzet, mivel az orosz-ukrán háború miatt a hadra fogható férfiakat szó szerint hadra is fogták. A termelési költségek növekedése is aggasztja az almatermelőket, a lengyeleknél például a nagyobb hozamokkal kecsegtető területekre összpontosították a termelési inputokat, míg az extenzívebb állományok jóval kevesebb műtrágyában és növényvédő szerben részesültek idén.

A piacra ható tényezők

Az almapiac alakulása szempontjából pozitív tényezők:

  • Almalésűrítményből átlag alattiak a készletek, így arra lehet számítani, hogy az ipari kereslet átlag feletti lesz.
  • Kína 20 százalékkal kisebb almaterméssel kalkulál az aszály miatt, így jóval kevesebb sűrítményt gyárthat, így ebből kisebb lesz a verseny a világpiacon.
  • A háztáji termelés átlagos szinten várható, nem helyezi nyomás alá a piacot.

Negatív piaci tényezők:

  • A gazdasági év végén magasabbak az almakészletek, mint az előző szezonban.
  • Az idei termés jobb a tavalyinál, ennek további piacokat kell találni.
  • A fogyasztók kevesebb pénzt tudnak élelmiszerre költeni.
  • Az exportigény is szűkülhet amiatt, hogy a búza beszerzése előbbre való lesz az almáénál, például Egyiptomban.
  • Teherautó- és konténerhiány, a logisztikai költségek meredek növekedése.
  • Az orosz exportpiacról leváló Ukrajna, Moldova és Szerbia új versenytársként jelenik meg az EU piacán.
  • A magas energiaköltségek a sűrítménygyártásban is kihívást jelentenek.

Lásd még a témában:
Vámmentes gyümölcspiaccal csalogatja Moldovát az EU
Nagy tolongás az európai almapiacon, az ukránok is jönnek