fbpx

Alma: kevés üzem tudja tárolni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 19.

Lesz alma a magyar piacon, a kérdés az, hogy mennyiért. Uniós szinten jó termésre van kilátás, amiből a lengyel termés az elmúlt évtized második legjobbja lehet. A probléma a tárolás (és feldolgozás) költségeivel van leginkább. Szedd magad-akciók keretében a szedés, szállítás és hűtés költségeitől is megszabadulnak az üzemek, sok lesz belőlük idén.

almaültetvény
A tárolás lesz a kihívás (fotó: Horizont Média)

A többség átlagos termést szüretel

Bár a World Apple and Pear Association (WAPA) 90 ezer tonnával lefelé módosította az augusztusban kiadott európai almatermésre vonatkozó prognózisát, a várható eredmény is jó lesz, 12,076 millió tonna. Az elmúlt 3 év átlaga 12,2 millió tonna, ehhez képest a csökkenés mindössze egy százalékos. A korrekció oka, hogy Lengyelország és Csehország kivételével a legtöbb európai ország, köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország is lefelé módosította augusztusban a becsült számait.

Ezzel együtt a németek és a franciák közel egymillió, illetve 1,3 millió tonnára várt termése még mindig átlagosnak mondható, ugyanez igaz az olaszok kétmillió tonnájára is. A lengyelek viszont kifejezetten jó termést szüretelhetnek, a várt mennyiség 4,5 millió tonna. Az elmúlt évtizedben csak egyszer mutattak fel ennél jobb eredményt, 2018-ban.

Magyarországon átlagban 500-600 ezer tonna alma terem egy évben, de az idei mennyiséget a (WAPA) csak 350 ezer tonnára becsülte. Hazai szakértők azonban arról beszélnek, hogy az elmúlt 10 év leggyengébb szedésére készülhetünk, a valós mennyiség inkább 300 ezer tonna körül lesz, ami megegyezne a 2011. évivel.

Nem vállalják a tárolást

A lengyelek már tavaly is gondban voltak az alma piaci elhelyezésével, mivel Oroszországgal és Fehéroroszországgal már nyáron kiéleződtek a politikai feszültségek. Az almaembargó így jóval az orosz-ukrán háború kitörése előtt életbe lépett a lengyelekkel szemben. Korábban Fehéroroszág volt a lengyel termés legfontosabb külpiaci vásárlója, most Malajzia tűnik a legígéretesebb piacnak.

A lengyel csomaglóhelyeken augusztusban 0,42 eurót fizettek az alma kilogrammjáért, Ez volt az unióban a legalacsonyabb árszint, és csak pár százalékkal haladta meg az elmúlt öt év átlagát. Szomszédunkban, Ausztriában a csomagolóhelyeken ekkor 1 euró körül járt a gyümölcs értéke, ami az egyik legmagasabb ár Európában. A négy legnagyobb uniós termelőország átlaga alapján augusztusban 0,75 euróba került az alma kilója, 10 százalékkal haladta meg az elmúlt öt év árszintjét. Magyarországon a múlt héten 250-300 forintért kínálták az első osztályú portéka kilóját a Budapesti Nagybani Piacon. A termelői hirdetések alapján a kínálati oldalon a léalmáért 50 forint feletti árat látnának szívesen az eladók, míg az étkezésiért 100 forint felettit.

Bár a betakarítás uniós szinten átlagos termést hoz, az étkezési alma szedése, szállítása és tárolása sokkal több ráfordítást igényel majd az üzemektől minden országban. A nemzetközi előrejelzés szerint emiatt sok gazdaságban a fákon maradhat a gyümölcs egy része, illetve az indokoltnál is több alma kerülhet ipari feldolgozásra. A tárolást ugyanis nem akarják felvállalni az üzemek, mivel a kiskereskedelem vonakodik megfizetni ennek energiaköltségét. Ez lényeges kínálatszűkülést és áremelkedést hozhat az étkezési alma piacán. Abban is biztosak lehetünk, hogy idén nagyon sok Szedd magad! -akció indul az országban.

Lásd még a témában: Csak a magyar almatermés ennyire rossz.