fbpx

Olcsóbb a mandula, pedig kevesebb van belőle Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 22.

A mandula árát Európában is a kaliforniai termés irányítja, az pedig már a második éve kiváló. A spanyol ültetvények viszont fagykárt szenvedtek idén.

mandula
Gyengécske az idei spanyol termés (forrás: magosbolt.hu)

Fagyos volt az április

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) a közelmúltban tette közzé 2022/23-as becslését az EU meghatározó mandulatermelőjére, Spanyolországra. Eszerint az idei termésből bő 68 ezer tonna pucolt mandula lehet, 27 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A termelés visszaesése elsősorban az április elején bekövetkezett fagykároknak tudható be. Ekkor az ország északi részén, a kulcsfontosságú termőterületeken -5°C-ra esett a hőmérséklet. Az USDA szerint a fagyon kívül a szárazság és a gombás betegségek is rontottak a potenciális termésen.

Az amerikai mandula irányít

A termelés csökkenésének ellenére a spanyol mandula ára nem tudott emelkedni, mivel arra erősen kihat a nemzetközi piacot uraló amerikai kínálat, főként, hogy annak legnagyobb belépési pontja Európa felé Barcelona. A spanyol kikötőbe érkező éves, amerikai pucoltmandula-mennyiség mintegy 100 ezer tonna, ennél valamivel kevesebb fut be Hamburgba, és még mintegy 80 ezer tonnán osztozik Rotterdam és egyéb európai kikötők. A spanyol import négyötöde az unió belső tagállamai felé folytatja útját.

A kaliforniai mandulatermés idén várhatóan 1,36 millió tonna körül alakul, ez több, mint amennyit az egész világ 2017-ben megtermelt. (Az USA a globális kibocsátás mintegy 80 százalékát szokta adni.) A jó felhozatal nagy áthúzódó készlettel párosul: a raktárakban még 380 ezer tonna tavalyi mandula lapul, a készlet 38 százalékkal több az előző évi rekordnál (igaz, ez már csak az ipari feldolgozásra alkalmas, kis méret).

Az amerikai mandula átlagára a múlt héten 3,55 dollárra (1500 Ft) csökkent kilogrammonként, 27 százalékkal kevesebbet fizettek a csonthéjas magért, mint az előző évben.

Legutóbb itt írtunk az európai manduláról, dióról és pisztáciáról: Az USA nélkül dióból sem lenne elég az uniós piacon.