fbpx

Batáta: ha tavaly nem kellett, akkor most nincs

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 26.

Már szedik a batátát Egyiptomban. Sajnos a növény termőterülete 40%-kal csökkent. Hasonló sorsa jutott, mint Európa kisebb szántóföldi kultúrái: az élelmezéshez szükségek főnövények kiszorították a földekről.

batáta
Hazánkban is kedvelt táplálék a batáta, bővülőben volt a termőterülete (forrás: edesburgonya.bio)

Már tavaly sem fizettek eleget érte

Az egyiptomi All Fresh nagy batátatermesztő és -exportőr cég, tavaly közel 5000 tonna édesburgonyát exportált. Reda Ezz, a cég alapítója szerint az édesburgonya-szezon rosszul indult idén: „A gazdálkodók az elmúlt években nagy érdeklődést mutattak a növény iránt, mivel kiváló exportcikknek bizonyult, különösen az olyan külföldi fajtákat keresték, mint a Beurgard, a Bellevue és az Evangeline. Csakhogy tavaly megborult a kereslet-kínalt egyensúlya Európában. A termék értékesítési ára stagnált, miközben a termelési költségek emelkedni kezdtek. Erre válaszul az egyiptomi gazdák kevesebb növényt ültettek idén.”

Vesszőfutás a termelésben maradásért

Tavaly óta nagyon megdrágultak a műtrágyák és növényvédő szerek, valamint a csomagolóanyagok, továbbá a szállítás. Ezért a termelők a kisebb befektetéssel előállítható, keresettebb kultúrákra váltottak a batáta helyett. A termelés most mindenütt a világon arra koncentrál, hogy az alapélelmiszereket előteremtse. Egyiptomban ez a gyapot és a rizs. Ezek a növények az európai napraforgó és búza/kukorica élelmezési megfelelői, azaz egy olajnövény és egy gabona. Hazánkban a csemegekukorica, a borsó, a bab és a cukorrépa kényszerült hasonló vesszőfutásra a főnövényekkel szemben. (Lásd kapcsolódó írásunk: A konzerviparnak szállítok.)

Mindent egybevetve az egyiptomi batáta területe mintegy 40%-kal csökkent a tavalyihoz képest. Az exportőröknek is nehezebb most a dolguk. „Egy hűtött konténer európai kikötőkbe történő szállítása 4000 dollárba kerül, egy 6 kg-os kartondobozért pedig 0,80 eurót kell fizetnünk, és az emelkedés nem állt meg” – érzékelteti a helyzetet Reda Ezz. Úgy látja, idén nem a batáta lesz a slágernövény a piacon.

Ez a cikk is érdekelheti: Nem mese: batátapalánta akár a norvég termőtájra.