fbpx

Közel 5 millió tonna búzát tudnak exportálni a bolgárok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 17.

A belső szükségletük többszörösét termelik meg búzából a bolgárok, de kukoricából is több van, mint amennyit felhasználnak. Az idei számok rosszabbak a tavalyinál, de Magyarországról nézve irigylésre méltóak.

teherkikötő
Burgaszi teherkikötő (forrás: Sennebogen)

Kevesebbet vitt el az aszály

Bulgáriában az őszi vetésű gabonákat még jó eredménnyel takarították be. A búza átlaghozama 5,3 t/ha volt (sokkal jobb a magyar eredménynél), és mivel 1,2 millió hektáron takarították be, így az össztermés a becslések szerint legalább 6,3 millió tonna lett. Tavaly ennél is több búzájuk volt, a visszaesés 13 százalékos az aszály miatt. Az északkeleti régió legjobb üzemeiből 9 tonnás átlagokról érkeztek hírek, a termelést a francia fajták magas fölénye jellemzi.

Százezreket kérnek a földbérletért

Bulgáriában az inflációs ráta augusztusban már 18 százalék volt, a gazdálkodók a termelési költségeik 50 százalékos emelkedéséről számoltak be. A földbérleti díjak a legjobb földminőségű régióban csaknem megduplázódtak egy év alatt, itt egy hektár szántót 600-900 dollárért bérelnek a gazdák, azaz 262-394 ezer forintért (!). Csak a gyenge termőhelyekért kérnek 131 ezer forintnak megfelelő levát. (Ehhez képest a szomszédos Romániában féláron lehet szántót bérelni.)

Bulgáriában a földek mintegy 70 százaléka bérlemény, a tulajdonosaik jellemzően nem mezőgazdák. Ők a bérleti díjból több bevételre tesznek szert, mint amennyi pénzt a gazdálkodók támogatások formájában összesen kapnak (mintegy 328 milliárd forintnyi leva). Így a mezőgazdaságba érkező és itt megtermelt érték nagy része az ágazaton kívüli nagybefektetőket gazdagítja.

Az árak átlagosak, a mennyiség jó

Szeptemberben a búza átlagára 309 dollár volt tonnánként (cc. 135 ezer Ft) Bulgáriában, 46 százalékkal haladta meg a tavalyi árszintet, így a termelői költségek növekedését hellyel-közzel kompenzálta. A leva is sokat veszített értékéből a dollárral szemben (-22%), ez támogatja az exportot, de itt is sok gazdaság döntött úgy, hogy inkább betárolja a terményt. Tavaly a 7,3 millió tonnás termésből 5,9 millió tonnát exportáltak, javarészt Algériába, Spanyol- és Törökországba, illetve Romániába. Az idei termésből eddig egymillió tonna kelt útra, és még 3,8-3,9 millió tonna készül átlépni a határt.

Az őszi búza vetése itt is javában zajlik, az első becslések szerint nem várható az 1,2 millió hektáros terület lényeges bővülése. Az árpaterület viszonylag kicsi, idén a 126 ezer hektár volt, de ez a korai kalászos nagyobb termést adott, mint a búza (5,6 t/ha).

A kukorica itt is teret veszített

Szeptember 23-ig 42 százalékban végeztek a kukoricaaratással a bolgár termelők. Az elsőként levágott táblák hozamai lényegesen rosszabbak, mint a később sorra kerülők, eddig 4,8 t/ha az átlag, a végső eredményt 5,3 t/ha-ra teszik az elemzők (ez is sokkal jobb a magyar eredménynél). A növény bő félmillió hektárt foglalt el idén, csaknem 10 százalékkal csökkent a területe a magas termelési költség miatt, itt is inkább napraforgót vetettek helyette a gazdák. A teljes betakarított mennyiség körülbelül 2,4 millió tonna lesz.

A tavalyi közel 3,5 millió tonnából mintegy másfél millió tonna jutott exportra, azaz még az idei, szerényebb termésből is útnak indulhat mintegy 400 ezer tonna. A kukorica átlagára szeptemberben 299 dollár volt (cc. 130,5 ezer Ft/t), 44 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. A gazdaságok egyelőre nem szándékoznak eladni a terményt, hosszú tárolásra készülnek.

Ez is érdekelheti a témában: Kvótatörlés jöhet az orosz búzaexportban, a vám is csökkent.