fbpx

Kevesebb a lenmag, magasabb az ár

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 29.

Kazahsztán részesedése a lenmag globális forgalmából alig 10 év alatt 11%-ról 28%-ra növekedett. Kanadát maga mögé utasítva a második legnagyobb szereplőnek számít az olajmag exportpiacán.

lenmag
350-400 ezret megér tonnája (forrás: uk.huel.com)

Tavaly a lenmag világkereskedelembe kerülő mennyisége rekordszintet ért el. A bőséges kínálat az olajmag árának jelentős csökkenését eredményezte. A mostani szezon azonban más képet fest. A kereslet és a kínálat közötti egyensúly várhatóan feszült lesz, ami a lenmag piaci árát feltornázhatja. Maga Kazahsztán is 9%-kal kevesebb lenmagot takarított be idén, mintegy 700 ezer tonnát, de ebből 600 ezer tonnát exportra bocsáthat.

„A főbb termelő országokban a betakarított lenmag mennyisége szorosan igazodik a feldolgozási követelményekhez, minimális felesleget hagyva. Így a termelőknek és a kereskedőknek minden okuk megvan arra, hogy magasabb árakkal számoljanak” – mondta az APK-Informnak Jevgenyij Karabanov, aki a decemberi Ázsiai Gabona&Olajmag konferencián a lenolaj globális piacáról tart előadást. A szakember több mint 25 éves kereskedelmi tapasztalattal rendelkezik, az idei értékesítési szezont úgy írta le, mint ami „nagyon érdekesnek ígérkezik”.

Az európai lenmagpiacról itt írtunk: Miért kell kazah lenmagot venniük a lengyeleknek?