fbpx

Beszédes ábra arról, „hol van már a tavalyi hó”…

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 28.

A havat – talán csak a szolgálatban lévő sofőröket kivéve – mindenki szereti. És okkal: látványnak szép, a sportnak kiváló, a mezőgazdaságnak pedig szinte nélkülözhetetlen. De hol ez a hó mostanság…?

 

hó
Jótékony, védelmező és tápláló takaró a szántókon…

 

Látszik az emelkedés, de…

Folyamatosan kesergünk, hogy a klímaválsággal járó felmelegedés eltünteti a fehér karácsonyokat. Tény, hogy az időjárás-változás kemény kihívás elé állítja a mezőgazdaságot (is), az viszont vitatott, hogy a hómentes decemberekért ez a folyamat felelős-e. A magyarországi téli átlaghőmérsékletben az elmúlt 120 évben nagyon enyhe (statisztikai szempontból nem szignifikáns) emelkedés látszik. Ám az elmúlt kb. 40 év teleinek hőmérséklet-emelkedése már megközelítette a 2 C-ot – írja az ökológiai kérdésekkel foglalkozó Másfélfok nevű blog. A szakemberek szerint az északi félteke hóborítottsága egyértelműen csökkent az elmúlt 90 évben, régiónként jelentős eltéréssekkel, de évtizedenként átlagosan 5 nappal. Ez különösen 1980 óta figyelhető meg. S ennek egyik oka az, hogy rövidebbek a havas időszakok, mert a hóolvadás kezdete korábbra tolódik. A 21. században további csökkenés várható a hóborítottság kiterjedésében és időtartamában a klímamodell-szimulációk szerint.

 

hó
… és a kertészetekben, ültetvényeken (Fotók: Horizont Média/archív)

 

A túlélés múlik rajta

S ez már komoly probléma. A hó ugyanis nemcsak szánkózás vagy a fehértájas karácsonyvásár miatt fontos. Hanem a túlélés három fontos szempontja miatt. Egyrészt a fehér földfelszín több fényt ver vissza, ezzel javítja a felmelegedő bolygó felszínének energiamérlegét. Másrészt jótékony takarást, fagyvédelmet biztosít a szántóföldi kultúrákban ősszel vetett növényeknek. Harmadrészt óvja a talaj nedvességtartalékait, illetve tavaszra maga is víztartalékot képez a termőföldnek.

 

Fog esni – eső…

Az utóbbi bő 100 évben 1901 és 2017 között 58 állomás adatai alapján sem decemberben, sem januárban nem következett be egyirányú hőmérséklet-változás. A téli évszak melegedése csak a februárban megfigyelt változásoknak köszönhető. Egyelőre most is várnunk kell az egészséges, téli hidegre. A napokban enyhe, szeles idő várható, és hó – ha egyáltalán – legfeljebb majd az újévben remélhető. Addig inkább esni fog: az OMSZ szerint 5 és 20 mm közötti mennyiség, s főként ott várható a több eső, ahol a talaj mélyebb rétegei még nem töltődtek föl teljesen.