fbpx

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz!

Írta: MezőHír-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 11. -Hirdetés

A tarlóhántás, tarlóápolás idején minél sekélyebben, de teljes átfedéssel elvégzett műveletnél védjük a talajt a kipárolgással szemben. Takarónövényes táblákon pedig ugyancsak jó lenne minél sekélyebben dolgozni, de biztonsággal kivágni a takarónövényeket. Itt felmerül a kérdés, hogy melyik technológia a költséghatékonyabb: a totális gyomirtó vagy a mechanikus. Azt is jó szem előtt tartani, ha egészségesebb növényeket szeretnénk termelni, és van rá lehetőség, akkor a mechanikus gyomirtással lehet, hogy a jobbik oldalon járunk.

A technika készen áll a váltásra!

Az utóbbi időben egyre több gyártó indult el ebbe az irányba, és speciális sekély művelésű, „könnyű” mulcskultivátorokat gyárt. Nem tudni, hogy a totális gyomirtót mikor fogják betiltani, de az biztos, hogy addigra kifejlett technikával kell rendelkezésre állni a termelők számára. A Cruiser egy ilyen sekély, könnyűkapás mulcskultivátor. Kétféle Cruiserről tudunk beszélni. A hárompont-függesztésű, ill. a félig függesztett. A Cruiser SL négy gerendelyes, az SX hat gerendelyes.

Minél több kapasor van a gépben, annál jobban egyengeti a talajfelszínt, de a függesztett gépeknél a gép hossza meghatározza az emelési lehetőséget, így ezért ez csak négy gerendelyes.

A Cruiser XL mellső támasztókerekekkel rendelkezik, így a mélységtartása a kerekek és a henger között történik. Ez a megoldás nagyon nyugodt járást nyújt, és óriási egyengető tulajdonsággal ruházza fel a munkagépet.

Cruiser 6 SL – sekély tarlóhántás

A húzástávolság 15 cm, így a lúdtalp kapákkal teljes átfedéssel dolgozik, és a hat gerendelynek köszönhetően nagyon nagy az áteresztő képessége: még nagy mennyiségű szármaradvány mellett is eltömődésmenetes az üzemeltetése.

Cruiser XL – a nagyon száraz talajon is elzárni a kapillaritást

Az intenzív keverés érdekében a lándzsakapákat használjuk! Kötött talajokon az 5 cm széleset, a laza földeken a 8 vagy 10 cm-eseket. Művelési mélység 5–15 cm a talajállapot függvényében.

Cruiser 6 XL – kora tavasszal keskeny kapával az árvakelés bedolgozása

Sekély művelésre a 20 cm-es lúdtalpkapát használjuk! Az összes orrbetét lehet keményfém felrakású. Így hosszabb az élettartamuk, de ami ennél is fontosabb: nagyon sokáig megtartják a lándzsakapák a támadási szöget, ill. mélységet, a lúdtalp kapák pedig a vágási szélességet. A lezáróhengerek között is lehet válogatni. Kinek milyen talaja van, és mikor használjuk, annak megfelelően nehezebb vagy könnyebb hengerrel szerelhetjük a Cruisert.

Kapa vagy lúdtalp

A mulcsos technológiában, ahol ősszel az alapművelést mulcskultivátorral végezzük, ott kijön az árvakelés. Ha azt nem totálissal égetjük le, akkor sekély műveléssel kora tavasszal a keskeny kapákkal szépen be lehet dolgozni. A tavaszi műveleteknél nagyon oda kell figyelni, hogy mikor használjuk a keskeny kapát és mikor a lúdtalpat. Ez azért fontos, mert a nedves talajokat nagyon hamar elkenhetjük a művelési síkban, ami egy záróréteget tud létrehozni, amit ugye nem szeretnénk!

Cruiser XL – OptiCover henger és lúdtalp kapa – magágykészítésben

A mechanikus gyomirtás talajmozgatást jelent, ezáltal szenet égetünk el. Ha azonban a szükséges minimumra tudjuk szorítani a mélységet, és egyben egyengettük a talajt, bekevertük a műtrágyát, akkor lehet, hogy a mérleg nyelve mégis ebbe az irányba mutat a vegyszeressel szemben.

Az egészségesebb talajból, a takarónövények használata mellett, egészségesebb növényeket tudunk termelni. Ezenfelül ahol lehet, érdemes a termelőnek a parcellák szélére fákat, cserjéket ültetni, amivel a meglévő élővilágot még színesebbé-gazdagabbá tudja tenni.

Szász Zoltán
30/74-303-02

Horsch