fbpx

Fényes karrier vár az áfonyára Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 10.

Bár a bogyós gyümölcsök termelése világszerte robbanásszerűen nő, még mindig van potenciál a piacban – véli egy holland szaporítóanyag-előállító. A Schrijnwerkers Plants tulajdonosa szerint, ha a szedés gépesítése elterjed, akkor az áfonyára az eperéhez hasonló, fényes karrier vár Európában.

Oxbo áfonyakombájn
Oxbo áfonyakombájn munka közben (forrás: Oxbo)

A holland áfonya hidegkedvelő

A holland Schrijnwerkers Plants minden évben mintegy 1,5 millió áfonyatövet állít elő az európai piacra. A cég a különböző érésidőkre teljes portfólióval rendelkezik. Magoncaik az ötödik évben hoznak először teljes termést. A tavasszal ültetett növények a következő év nyarán még csak 300 grammnyi bogyót adnak, egy évvel később már egy kilóval többet, és ez növekszik végül hat kilogrammra tövenként. Az éjszakai fagy virágzás idején veszélyezteti a termést, bár az áfonya fagytűrése jobb, mint az almáé, pár fok mínusz nem árt neki.

A holland áfonyák az észak-olasz termőkörzetben és az ennél hidegebb régiókban válnak be, mivel a tenyészidőszak alatt 800-1000 órányi hűvös időjárást igényelnek. Mivel egy ültetvény telepítése rengeteg pénzbe kerül és hosszú távú befektetés, nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű szaporítóanyaggal dolgozik a termelő – hangsúlyozza a holland céh egyik tulajdonosa, Aleksandra Neumann.

Lengyel fordulat: almáról áfonyára

A hollandok Svédországtól Görögországig ellátják az EU-t szaporítóanyaggal, de Kazahsztánba, Örményországba és Grúziába is szállítanak. Portugáliában néha már május végén betakarítják az első bogyókat, aztán következik Románia, június végén Szerbia és így tovább. Szeptemberben pedig a kései fajták szedésével zárul az európai áfonyaszezon. A hollandok a lengyel piacon tapasztalnak erős növekedést, mivel az itteni termelők egy része megelégelte az almapiaci turbulenciákat, és kivágta az ültetvényét. Ezek helyére gyakran áfonya került.

Az áfonyaszaporító cég tapasztalata szerint az előző szezon bogyós árai nagyban befolyásolják a következő évi ültetési kedvet. Ráadásul most sokkal óvatosabban költik a pénzt a termelők. „Az infláció, a magas termelési költség és hitelkamatok miatt most kétszer is meggondolják a beruházásokat a gazdaságok. Sokan döntenek úgy, hogy inkább várnak még egy évet. Ez persze fékezi az eladásainkat” – szomorkodik a holland kertész.

bogyószüretelő gép
Minden méretben rendelkezésre állnak bogyószüretelő gépek (forrás: Oxbo)

50 embert is kiválthat a kombájn

Aleksandra Neumann a bogyós ágazat legnagyobb kihívásának a munkaerőgondokat tartja. A magoncok előállításában ez nem probléma, de a bogyószedésben nagyon is. Ezért meg van győződve arról, hogy a gépi szedésé a jövő, a frissárupiacra is. Egyre több ültetvényen alkalmaznak már éppen ezért bakhátas művelést: ebben a magasított technológiában működik a legjobban a gépi betakarítás. A holland szakember szerint a legújabb bogyószüretelők már kiváló minőségben dolgoznak, és egyszerre 50 ember munkáját képesek kiváltani. Csak egy jó válogató kérdése, hogy a frissárupiacra kerülő áfonyaszemek ugyanolyan szépek legyenek, mint a kézi szedésűek. Neumann szerint az áfonyára az eperéhez hasonló, fényes karrier vár Európában.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Az ukrán áfonya egyetlen esélye: árban versenyez a többivel.