fbpx

20%-kal nőtt a hazai málna nagybani ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 05.

Nagyon kevés málnát termelünk, és idén a nagy exportőröknél is kevesebb az áru. Kiváló az értékesítési ár.

málna
Erre a bogyósgyümölcsre nagy az igény (forrás: alfahir.hu)

Az EU nagy importőr

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. A fagyasztott málna exportjában viszont Lengyelország a legjelentősebb szereplő, és ebből Németország is a legnagyobb felvevőpiac. Az unió egyik termékből sem önellátó – összegez piaci jelentésében az AKI. Tavaly 44 ezer tonna friss málna került a közösség piacára (-21% vs 2021), de a kivitel is csökkent 20 ezer tonnára (-7%). A legnagyobb beszállító Marokkó, szinte az összes málna innen érkezett. Fagyasztott málnából még rosszabb az uniós külkereskedelmi egyenleg: 108 ezer tonna import áll szemben 15 ezer tonna exporttal 2022-ben. A behozatal csaknem fele Szerbiából érkezett.

Senkinek nincs sok málnája

Idén a szerb statisztikai hivatal szerint a málna termése 15 százalékkal kisebb lehet a tavalyinál a kedvezőtlen időjárás miatt. Lengyelországban a málna termőterülete 25 ezer hektárra nőtt, de a május végi és június eleji időjárás miatt a termés nem éri el a 2022. évi szintet (105 ezer tonnát). Európa fő málnarégiója a spanyolországi Huelva, ahol a málna termése 47,75 ezer tonna körül várható, ami 4,5 százalékos csökkenést jelent az előző szezonhoz képest.

A magyar árak 20%-ot ugrottak

Magyarországon folyamatosan csökken a málna termőterülete, tavaly már csak 210 hektárt tett ki. Az éves termésmennyiség 500 tonna körül alakult. A friss málna behozatala (döntően Spanyolországból) 15 százalékkal 391 tonnára nőtt tavaly. A fagyasztott málna behozatala 26 százalékkal 1,71 ezer tonnára esett, de idén ismét emelkedik. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 21. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára a 21–30. hetében 20 százalékkal 3047 forint/kilogrammra emelkedett az előző év azonos periódusához képest.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Óriási exportsikert értek el a málnával az ukránok.