fbpx

A háború nagy vesztese az európai paradicsom

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 14.

Marokkó és Törökország sokat nyert a háborús helyzettel, nagyot ugrott a paradicsomexportjuk Európába – derült ki az olaszországi Fruit Attraction 2022 rendezvényen, ahol Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Portugália szakemberei osztották meg tapasztalataikat és várakozásaikat a paradicsomtermelésben.

paradicsom
A földgázzal üzemelő üvegházakban át kell állni a szezonális termelésre (fotó: Horizont Média)

A spanyol termelési költség is magas

A négy nagy paradicsomtermelő ország egyaránt úgy látja, hogy a termelési költségek aránytalanul megnőttek idén. A spanyolok a nettó ráfordítási szintet 25 százalékkal teszik magasabbra, mint 2021-ben volt, de a további kezelési folyamatokban (hűtés, csomagolás, szállítás stb.) ennél is nagyobb a drágulás, nagyjából 28 százalékos. Franciaországban 300 százalékkal drágult az üvegházi termelés a fűtési költségek elszállása miatt. Portugáliában csak májustól novemberig tart a szabadföldi paradicsomtermelés, nem panaszkodnak.

A lezárult termelési ciklusban Spanyolország a bioművelés felé fordult (20%-kal csökkent a konvencionális terület, míg a bio 16%-kal nőtt), a franciák pedig védettebb közegbe vitték a termelést (a szántóföldi területek 8%-kal zsugorodtak, míg a növényházak felülete 3%-kal nőtt). Portugália nem változtatott a termelési gyakorlaton, sikeresnek érzi az eddigi stratégiát, hiszen 5 év alatt 65 ezer tonnáról 110 ezer tonnára emelkedett a termelése.

A 2022/23-as szezonban Spanyolországban a paradicsomterületek 15 százalékos növekedése várható a becslések szerint. Ami Franciaországot illeti, a fűtési költségek kormányzati csökkentésén múlik az üvegházi termelés sorsa, ha ez nem történik meg, akkor a fedett közegben is szezonális lesz a betakarítás.

Lassuló gazdaság, gyenge piacvédelem

A jövőre nézve aggasztó, hogy az európai gazdaság sokkal gyorsabban lassul, mint a versenytársaké. Feltűnő, hogy Marokkó 17 százalékkal, Törökország pedig 12 százalékkal tudta növelni az uniós piacokra irányuló exportját. Úgy tűnik, az EU növény-egészségügyi elvárásai nem képesek korlátozni ezt a kereskedelmi dinamikát. Franciaország szóvá tette, hogy a tisztességes kereskedelmi magatartás nem erőssége a Magreb térségnek. Volt példa olyan marokkói paradicsomra, amit harsány francia trikolórba öltöztettek, és 1 mm-nél kisebb betűkkel jelezték a csomagolásán, hogy valójában afrikai eredetű az áru.

Míg néhány éve a növény-egészségügyi problémák jelentették a paradicsomtermesztőknek a legnagyobb gondot, mára ezek az üvegházi termelésben elég jól kézben tartható kihívásokká szelídültek – pláne a többi probléma fényében. A szabadföldi termelésben azonban továbbra is gond a paradicsommoly (Tuta absoluta) és a hatóanyagok kivonása. Riasztó uniós célkitűzésnek tűnik a termelők számára a növényvédőszer-használatból eredő kockázatok 50 százalékos csökkentése 2030-ra.

Lásd még a témában: Kevesebb paradicsom- és barackkonzerv készül idén.