fbpx

A parlagfű bármilyen napraforgóban szinte bármikor irtható

Írta: MezőHír-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 14.

Már nem a napraforgó fejlettségétől vagy a választott gyomirtási technológiától függ, hogy kiirthatjuk-e az állományból a parlagfüvet. Egy új hatóanyag gondoskodik róla, hogy a rezisztens gyomok is elpusztuljanak.

Agresszív gyomok

A legutolsó hazai gyomfelvételezés alapján hazánk első számú közellensége a parlagfű, amely elsősorban Szabolcs-Szatmárban, Somogyban és Zalában gyakori gyomfaj, de már egyetlen megye sincs biztonságban tőle. Ugyanakkor a napraforgó-gyomirtási technológiában olyan megoldásokat alkalmazunk, amelyek döntően ALS-gátló herbicidekre támaszkodnak, mint amilyen a tribenuron-metil és az imazamox. Az egyoldalú hatóanyag-használat előbb-utóbb rezisztens biotípusok megjelenéséhez vezet a gyomflórában. A hormonhatású készítmények szerencsére olyan komplex élettani hatást fejtenek ki, hogy erre a hatóanyagcsoportra nagyon nehezen alakul ki rezisztencia. A Corteva kutatásának középpontjába ezért egy ilyen hatóanyag került – emelte ki Dr. Lukács Domonkos, a Corteva gyomirtószer-termékmenedzsere. A kutatót a budapesti Nemzetközi Parlagfű Konferencián tartott előadása után kérdezte a MezőHír.

Rezisztenciatörő hatóanyag

A ViballaTM gyomirtó szer hatóanyaga egy növényi hormon (auxin) szintetikus változata lett, ez a halauxifen-metil, amit a kereskedelmi szóhasználatban ArylexTM-nek neveztek el. Mivel a legelterjedtebben használt hatóanyagoktól eltérő mechanizmussal működik, így az azokra toleráns vagy rezisztens parlagfüvet is kiirtja. További előnye, hogy gyomirtási technológiától függetlenül minden napraforgóban használható, nagyon rugalmas kijuttatási idővel. A készítmény akár a napraforgó csillagbimbós állapotáig alkalmazható, és akár a 30 centis parlagfüvet is képes elpusztítani. Ezenkívül kiváló hatékonysággal dolgozik a selyemmályva, a fehér libatop és a bojtorján szerbtövis ellen is, míg egyszikűekkel szemben minimális hatással bír. Tavaszaink egyre szárazabbak, ezért lehet, hogy csak a júniusi esőket követően tapasztaljuk a második gyomhullámot. Az új készítményt az alapgyomirtást követő kései gyomosodás kezelésére célszerű bevetni– mondta el Lukács Domonkos.

Dr. Lukács Domonkos a Nemzetközi Parlagfű Konferencián
Parlagfű a kezelést követő 3. napon (forrás: Corteva)

Erős szelektív hatás

Érdekes, hogy míg a napraforgó és más kultúrnövények képesek ártalmatlan anyagcseretermékekre bontani a halauxifen-metilt, addig a gyomok ezt nem tudják megtenni – ez adja az ArylexTM szelektivitását, amiből hektáronként 3 gramm elvégzi a feladatát. A talajban nem kötődik a hatóanyag, így nincs hatással a vetésforgóra. A készítményt szükséghelyzeti engedéllyel már korábban is kipróbálhatták a termelők, ami után idén teljes engedélyt kapott. A visszajelzések azóta is pozitívak.

Gönczi Krisztina