fbpx

Szója kerül a repce helyére Ukrajnában, ez a vége

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 19.

Az APK Inform szerint a szója továbbra is az egyik legvonzóbb termény az ukrán gazdák számára, ezért a vetésterülete 2024-ben is bővülni fog.

szója csíranövény
A szóját tartják a legjövedelmezőbb megoldásnak az ukránok (fotó: Horizont Média)

A repce helyét foglalja el

Az APK-Inform február-márciusban végzett felmérése szerint a szójatermesztéssel foglalkozó válaszadók túlnyomó többsége vagy változatlan vetésterületet tervez (82%), vagy növeli (16%) a szója területét idén. A bővülés az ősszel kisebb területre vetett repce és kalászosok helyén valósulhat meg, mivel a napraforgóból sem lesz kevesebb. Sőt, enyhe növekedés ebben a kultúrában sem kizárható.

Ennyi olajmagot várnak

A repce termőterülete a vetés idején tapasztalt szárazság miatt csökkent a leginkább. Akik mégis az elvetése mellett döntöttek, azok most fele részben találják jó/kiváló állapotúnak az állományt, 43%-uk megfelelő állapotúnak ítéli, és 5% számolt be nem kielégítő állapotról. A repcét tavasszal is el lehet vetni, amire jó esélyt lát az APK-Inform, mivel most vonzó az ára. Ezzel együtt a növény teljes területében 6%-os visszaesés várható. Az 1,4 millió hektáros repceterület így sem rossz. A növény hozamaiban azonban erőteljesebb csökkenés várható (-9%) (lásd tavaszi repce), ezért 2024-ben legfeljebb 4,2 millió tonnára becsülik az össztermést.

olajmagtermelés Ukrajna
Forrás: APK Inform

A napraforgó területe nagy valószínűséggel nem változik jelentősen, mivel a válaszadók többsége (87%-a) azt változatlanul hagyja. Kisebb növekedés a repce által be nem töltött táblákon valósulhat meg. A kultúra becsült idei termőterülete 5,8 millió hektár, ami a 2023-as szintnek felel meg. Kedvező időjárási viszonyok mellett a tavalyi mennyiségnél 1 százalékkal több napraforgó teremhet, 13,9 millió tonna. (Ez még mindig a háború előtti szint.) 

A szójabab idei vetésterülete 2024-ben 2,3 millió hektárra nőhet (+19% vs 2023), ami új ágazati rekordot jelentene. (Eddig 2,2 millió hektár volt a legnagyobb termőterület, amit 2015-ben jegyeztek fel.) Ennek következtében az össztermés is rekordszintű lehet, az előzetes becslések szerint elérheti a 6 millió tonnát (+17% vs 2023). Lásd még a témában szakcikkünket: Szójapiac és a termelés technológiai kihívásai