fbpx

Új díj az úttörő mezőgazdasági technológiáért

Írta: MezőHír-2022/04. lapszám cikke - 2022 április 22.

Az Agritechnica 2022 részeként a DLG most először ítéli oda a „DLG-Agrifuture Concept Winner” díjat, amely elismeri a mezőgazdasági technológia terén elért eredményeket és jövőképek tervezését. Ez a díj hangsúlyozza az úttörő mezőgazdasági gépészeti munka jelentőségét a mezőgazdaság jövője szempontjából.

Az Agritechnica 2022 rendezvény, amelyet 2022. február 27-től március 5-ig tartottak volna meg, sajnálatos módon, a Covid-járványhelyzet miatt elmaradt. A mezőgazdasági ipar nagyszabású rendezvényének előkészülete során kifejtett tevékenységek, több vonatkozásban szerencsésen, online legalább megvalósultak. A terveknek megfelelően elbírálták és odaítélték például a nemzetközi mezőgazdasági gépek innovációs díjait. A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) Innovációs Bizottsága egy arany- és 16 ezüstérmet ítélt oda, amelyeket interneten mutattak be az érdeklődőknek.

Az Agritechnica 2022 részeként a DLG kiállítást szervező részlege első alkalommal ítéli oda a „DLG-Agrifuture Concept Winner” elnevezésű díjat, a mezőgazdasági technológia terén elért úttörő eredményekért és jövőképek tervezéséért. Az új díj odaítélése a következő 5-10 év technikai lehetőségeire fókuszál, és a megvalósítás reális esélyeit veszi figyelembe. A vásár időpontja előtt a DLG közzétette a díjra jelölt 10 újítás szűkített listáját, amelyből a legjobb 5-öt díjazta 2022. február 15-én, online módon. A díjak fizikai átadására a következő Agritechnica kiállításon kerül sor, 2023. november 12–18 között, a németországi Hannoverben. A következőkben saját válogatásunkban ismertetünk néhány úttörőmegoldást.

Automatizált gyümölcsszedési rendszer

A Kubota németországi vállalata és az izraeli Tevel technológiai cég közös fejlesztése, az „Automatizált gyümölcsszedési rendszer” elsőként kapta meg a „DLG-Agrifuture Concept Winner 2022” megtisztelő díjat. A rendszer első gyümölcsszedő prototípusai az almaszedés automatikus betakarítását valósítják meg (1. kép).

Kubota-Tevel automatizált gyümölcsszedési rendszer
1. kép. Kubota-Tevel automatizált gyümölcsszedési rendszer (forrás: www.ke.kubota-eu.com)

A robot gyümölcsszedő gép öt-tíz év múlva bekövetkező tömeges elterjedése segíteni fogja az alma és más gyümölcs betakarítási munkáit. A Kubota és Tevel gyümölcsszedő gép egy eszközhordozó robotgépből és kettő drótos drónrobot termésszedő egységekből áll (2. kép).

Termésszedő drótos drónrobot
Termésszedő drótos drónrobot (forrás: www.tevel-tech.com)

A szedőegység mozgása szélsebességre kompenzált, és automatikusan megkeresi az érett gyümölcsöt, mesterséges intelligencia (AI) segítségével történő azonosítással. Az alkalmazott mesterséges intelligencia szoftvere lehetővé teszi a forradalmi gyümölcsválogatást közvetlenül a gyümölcsfánál, azáltal, hogy a legjobb gyümölcsöt szedik le, optimális és pontos időzítéssel. A szedőegység vezérlése kombinálja a mesterséges intelligenciát a számítógépes látással, a fejlett robotikával, a repüléstechnikával, a legmodernebb repülésvezérléssel, és különféle adatok észlelésével, azok továbbításával. A leszedett almát a robot az eszközhordozón levő gyűjtőládába teszi. A megtelt ládákat a gép a talajra helyezi, ahonnan egy másik robottraktor vontatta egység összeszedi, és kívánt helyre szállítja. Az automatizált gyümölcsszedési rendszer moduláris megközelítésével bármilyen gazdaságmérethez megoldást kínál. A vezetékes gyümölcsszedő drónok kialakításának koncepciója és a rugalmas logisztikai megoldások különféle szedési konfigurációkat tesznek lehetővé, nemcsak alma, hanem más gyümölcsök (körte, barack, szilva, narancs stb.) esetében is.

H2-Agrar Project

Az AGCO Fendt által koordinált „H2-Agrar Project” is megkapta a „DLG-Agrifuture Concept Winner 2022” díjat, olyan elképzelés megvalósításáért, amely lehetőséget kínál a hidrogén mezőgazdasági felhasználására. A projekt célja egy mezőgazdasági hidrogén-infrastruktúra kutatása és létrehozása a németországi Emsland mintarégióban, az alsó-szászországi Haren vidéki kisváros közelében. A nagy teljesítményigényű mezőgazdasági gépeknél a villamos hajtás nem alternatíva a hagyományos hajtóanyagokkal üzemelő belső égésű motorokkal szemben. Az alternatív megoldások keresésének egyik útja a hidrogén alkalmazásának lehetősége. A H2-Agrar Project modellprogramban különböző partnerek azt vizsgálják, hogyan nézhet ki egy működő decentralizált mezőgazdasági hidrogén-infrastruktúra a jövőben (3. kép). Az innovatív megoldások célja az is, hogy a hidrogénüzemű mezőgazdaság hogyan integrálható a vidéki ágazatkapcsolódás átfogó rendszerébe. Az AGCO Fendt feladata, hogy üzemanyagcellás hidrogénüzemű traktorok prototípusait hozza létre, ezekkel valós körülmények között két mezőgazdasági tesztfarmon vizsgálatokat végezzen a projekt teljes időtartama alatt.

Steyr hibridhajtás

A „Steyr Hybrid Drivetrain Konzept” elnevezésű elképzelést kiválasztották a DLG-Agrifuture Concept Winner 2022 program 10 legjobb innovációs témája közé. A jövőbe mutató hajtástanulmánnyal rendelkező futurisztikus „Konzept” traktor eredeti kialakítását korábban az Agritechnica 2019 kiállításon már bemutatták (4. kép).

Steyr Konzept hibridhajtású traktor
4. kép. Steyr Konzept hibridhajtású traktor (forrás: https://gaadiwaadi.com/steyr-konzept)

A Steyr Hybrid Drivetrain Konzept továbbra is egy koncepcionális tanulmány, amely önmagában nem került gyártásba, de az eredeti Konzept traktoron túlmutató fejlesztéseket is magában foglal. Ilyen például a talaj- és a terményérzékelőkkel felszerelt drón, amely a szántóföldi munkák során a jármű előtt repül, valós időben továbbítja az adatokat a vezetőfülkébe, valamint a gazdaság irodájába. A nagyon szép 4 × 4 hajtású traktorhoz a Steyr és az FPT Industrial közösen egy új hibridhajtású traktorkoncepciót fejlesztett ki (5. kép).

Steyr Konzept hibridhajtású traktor szerkezete
5. kép. Steyr Konzept hibridhajtású traktor szerkezete: a) bal oldalnézet; b) felülnézet (forrás: https://cloudfront.cdn.fptindustrial.com/)

A moduláris dízel-villamos soros hibridhajtás egy NEF45 típusjelzésű, 4,5 literes, 4 hengeres, 150 kW teljesítményű dízelmotorból, villamos generátorból, 5 db villanymotorból, akkumulátoregységből és a szabályozást végző teljesítményelektronikából áll. A hajtásrendszer 250 kW csúcs- (rövid idejű) teljesítményű. A traktor négykerékkormányzással, kerekenként egy-egy villamosagymotor-hajtással rendelkezik. A haladási sebesség fokozatmentesen változtatható, és a kerékmotorok hajtása egyenként szabályozható. A hidraulikaszivattyú és a TLT-hajtását villanymotor végzi. Az akkumulátor a generátor mellett konnektoron keresztül is feltölthető, valamint a járókerekek fékenergiája is visszanyerhető. A traktor csak elektromosan is üzemelhet, kipufogógáz-kibocsájtás nélkül. Az elektromos meghajtású munkagépekhez 700 V-os és 48 V-os villamosenergia-szolgáltatás is rendelkezésre áll.

Mezőgazdasági hidrogén-infrastruktúra,
3. kép. Mezőgazdasági hidrogén-infrastruktúra, 1. Haren város, 2. helyi szélerőmű, 3. H2-előállító, 4. H2-tároló, 5. traktorok, 6. helyi ipar,7. közlekedés (forrás: https://www.ivtinternational.com/news/)

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK

CÍMKÉK