fbpx

Visszakúsznak a zöldségárak a tavalyi, magas szintre

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 21.

A zöldségek árában nem láttunk akkora áresést, mint a gabonapiacon. A téli áremelkedéssel pedig könnyen elérhetik a tavalyi, magas szintet is.

uborka
Tavaly sokan váltottak részben uborkára, és a piac jól alkalmazkodott (forrás: ttseeds.com)

Jön a drága, téi kínálat

Lengyelországban a végéhez közeledik a belföldi hajtatott uborka szezonja. Ilyenkor a zöldség ára rendkívüli ingadozások mellett emelkedni kezd. Az idei évben sincs ez másként – írja a FruitVeB. Jelenleg az üvegházi uborka ára a lengyel nagybani piacokon általában 8,00-9,00 PLN/kg (695-780 Ft/kg) között mozog, ami azt jelenti, hogy csak az előző héten átlagosan 21%-kal emelkedett az átlagár. A mostani árszint 13%-kal magasabb, mint az egy évvel korábbi legmagasabb ár, és csak minimális mértékben marad el a 2018. november 20-án tapasztalt rekordtól.

És úgy tűnik, idén jó esély van arra, hogy a 2018-as rekord megdőljön. Ennek oka, hogy a szezon végéhez közeledve a belföldi uborka kínálata rohamosan csökken, másrészt pedig az importból származó uborkából is kevés van a piacon, mivel ez is drága. Az import uborka ára 6,00-8,00 PLN/kg (520-695 Ft/kg) között alakul, és ez is csaknem 30%-kal magasabb, mint egy hete.

A további drágulást valószínűsíti, hogy Almeríában jelenleg 1 euró/kg (380 Ft/kg) körül stabilizálódott az uborka ára. Mivel a holland és belga üvegházak most váltanak a mesterséges megvilágítással termesztett uborkára, így a következő hetekben megjelenő tételek a maiaknál már 10-20 centtel drágábbak lesznek. Mindez annak ellenére, hogy az energiaválság hatására a paradicsomtermelés egy része tavaly uborkára váltott. A piac egy kisebb, átmeneti zavar után jól alkalmazkodott a megnövekedett kínálathoz.

A hajtatás nálunk is lecseng

A Budapesti Nagybani Piacról a 44. heti árak állnak rendelkezésünkre. Ekkor a kígyóuborka kilogrammonkénti ára a 550 forint volt, míg tavaly ilyenkor 600 forint (-8%). A koktélparadicsom is 5-10 százalékos áresést mutatott a tavalyi árszinthez képest, a fürtös azonban 13 százalékkal drágulni tudott. A lecsópaprika 15 százalékot veszített értékéből a 44. heti árak alapján. A fenti piacelemzés azt valószínűsíti, hogy a hajtatott zöldségek ára könnyen visszakúszhat a tavalyi, magas árszintre.