Világméretű probléma lett a napraforgóolaj drágulása

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 21.

Öröm az ürömben, hogy a gazdák majdnem dupla termelői árat kapnak most az ipari napraforgómagért. De az ukránok elleni háború másutt felerősít egy súlyos fenyegetést.

napraforgó
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Jó hír a termelőknek, hogy kétszer olyan drága

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet friss jelentése sem hagy kétséget afelől, hogy a gazdák igen szép számokat látnak most az ipari napraforgómag áfa és szállítási költség nélküli termelői árában. A tavaly ilyenkorihoz mérten 90 százalékkal magasabb, átlagosan 276,3 ezer forint/tonna volt ez az ár április elején. Emögött elsősorban az orosz agressziótól szenvedő ukrajnai feldolgozóüzemek és az export leállása húzódik meg. Mint ismert, Ukrajna korábban az EU igényének bő 80 százalékát volt képes kielégíteni, míg az agresszor le nem rombolta a raktárakat, feldolgozókat, és el nem lehetetlenítette a kivitelt. Mivel a globális napraforgóolaj-termelésnek nincs túl sok szereplője, az európai és az argentin napraforgóolaj árai is március közepéig 60 százalékkal nőttek. Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként 321 ezer forintért, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 273 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők április első hetében. Ez 88 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

Rossz hír, hogy az alternatíva pusztítja a bolygót

A napraforgóolaj irreális drágulása és a hiánya sajnos újra felértékeli a pálmaolaj mint alternatíva lehetőségét. Közismert, hogy a fejlett világ, különösen az Európai Unió elszánt lépéseket tett a pálmaolaj-behozatal csökkentésére. Ennek környezetvédelmi és belpiacvédelmi okai egyaránt voltak/vannak/lennének. A pálmaolaj-előállítás hatalmas természeti rombolással jár: eső- és őserdőket termelnek ki azért, hogy a gazdag féltekén élelmiszereket, samponokat, kozmetikumokat, tisztítószereket vagy például fogkrémet gyártsanak a felhasználásával. Noha elterjedt ennek is alternatívájaként a kókuszolaj, annak előállítása is tönkreteszi a környezetet, rengeteg állat élőhelyét elpusztítva azok kihalásához vezet. Nem is szólva arról, hogy Brazíliában például a földrabszolgaként kezelt napszámosokat is elsősorban ilyen ültetvényeken dolgoztatják.

Taktikusan lép az EU

Mint a Magyar Nemzet is beszámolt róla, az EU most egyelőre a kisebbik rossz megoldást keresi. Mivel a nemzetközösség lényegében élelmiszer-önellátó, „csak” a magasra szökő árakkal kell küzdenie, nincs hiány a legfontosabb alapanyagokból. Ez ugyanakkor a mezőgazdaság szereplőinek olyan bevétel, ami pozitívan is visszahathat az egész gazdaságra. A drágulás és az oroszok háborúja mindenesetre arra ösztönzi az EU-t, hogy növelje saját élelmiszer-biztonságát, így átmenetileg lekerülhetnek a napirendről a markáns környezetvédelmi céloklazulhatnak a fenntarthatósági intézkedések.