fbpx

Fordulat és nagy piac előtt a szója

Írta: Kohout Zoltán - 2022 október 14.

A nitrogén és az energia árának durva emelkedése újabb lendületet adhatnak az olajnövény termesztésének. A várható trendfordulóban a kukoricások különösen érintettek – nekik már azt is javasolják, hogy ha tengeri után vetik a szóját, rozs takarónövényt vessenek a táblán.

A szója stabilabb, mint a kukorica

Európa-szerte az idei a második év, amikor jelentősen nő a szója-termőterület. Ez egyértelműen az olajnövény-termesztés iránti érdeklődés erősödését jelzi. Ennek alapvetően gazdasági okai vannak. A kukoricatermesztés költségei rettenetesen és gyors ütemben nőnek. A nitrogénalapú műtrágyák 3-4-szeresükre, a szárítási költségek is többszörösükre nőttek, hiszen mindezek szorosan követik a gáz 6-8-10-szeres drágulását. Itthon (és több dél- vagy kelet-európai országban) ráadásul az idei szörnyű aszály is megmutatta a kukoricaszegmens sebezhetőségét. Ugyanakkor a fehérjenövények kiemelt EU-s támogatása tovább erősíti a szója vonzerejét, hiszen már 1 tonnás termés felett lényegében jövedelmezően termeszthető. Igaz, hogy a szója a kalászosokhoz képest más és egy árnyalattal több technológiai fegyelmet kíván, ám az egytonnás átlag minden további nélkül elérhető. Erre utal, hogy az idei, rossz időjárásban is tartotta a hazai átlag a 2 tonnás termésátlagot.

szója

Nőhet a szója-vetésterület

Az EU-ban egyébként arra számítanak, hogy a szójabab termésmennyisége nem változik. Bár alacsonyabbak a terméshozamok, de ezt ellensúlyozza a vetésterület növekedése, ami csaknem 18 százalékos volt tavasszal. A Copa-Cogeca szakértői szerint a fehérjenövények növekedése csaknem 4 millió tonnás lesz, ami 5,1 százalékos javulás tavalyhoz képest.

Sokan most Magyarországon is arra számítanak, hogy minden eddiginél nagyobb arányban fog nőni a jelenleg 68 ezer hektáros szója-termőterület. Az bizonyos, hogy a kukoricáé idén 10 százalékkal esett vissza, és az „elhagyók” egy jó része nyilván a stabil piacok előtt álló fehérjenövények felé fordulnak majd.

Takarónövénnyel még jobb

Miután itt az idő az őszi takarónövény-vetőmagok megvásárlására és a vetéssel kapcsolatos döntések meghozatalára, az Iowa Soybean Association (ISA) három érvet sorol fel takarónövények vetésére. Egyrészt ezekkel van mód az idei kukoricatermesztésből hátramaradt nitrogénmaradványok visszanyerése. A pusztító aszály miatt sok fel nem használt nitrogén van a talajokban, amit például a rozs-takarónövény kitűnően megőriz, és aki például szójával folytatja, annak növelni fogja a termésmennyiségét. A takarónövények segítenek a gyomszabályozásban, a gyomok visszaszorításában is, továbbá közismerten kiváló talajvédők. Lazítják annak szerkezetét, megóvják a kiszáradástól vagy az eróziótól.