fbpx

Így működik az első hektárok kiemelt támogatása

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 11.

Mindenki boldogabb lesz az új támogatási rendszerben, különösen a nagyüzemek. Persze még boldogabbak lennének, ha maradt volna a korábban belengetett 300 hektáros „kisüzemi” támogatási mérethatár. Elmondjuk, miért.

dinnyeszedés
Tulajdonképpen mindenki jól jár az új rendszerrel (fotó: Horizont Média)

Mindenki első hektárjai

A következőkben Nagy István agrárminiszter csütörtöki bejelentését értelmezzük, hogy mindenki számára világossá váljon, mit jelent a nagyobb forráshányad, a 150 hektáros mérethatár és az „első hektárok” kifejezés.

A kormány.hu-n közzé tett bejelentést nagy örömmel adta tovább a sajtó, hiszen a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai terve még nem utalt rá, hogy a közvetlen források kötelezően adandó 10 százalékán felül többet szeretnénk áldozni erre a célra. Az intézkedés alapvető célja a kis és közepes méretű mezőgazdasági üzemek segítése az első hektárjaik emelt szintű támogatása révén. Az első hektárok szó nagyon lényeges, ugyanis a nagyobb üzemek első hektárjaira is vonatkozik!

Nem 300, hanem 150 hektár a határ

Tavaly az első hírek még arról szóltak, hogy az új rendszerben nagyjából követnénk az eddigi filozófiát, azaz 300 hektárig járna a „kisüzemi” pluszforrás, amiből az első 10 hektár kiemelten sok pénzt kapna. A támogatás minden 1200 hektárt el nem érő gazdaságot megilletné, és csak ezen mérethatár felett kellene lemondani az „első hektárok” után járó extra pénzről. Idén februárban már konkrét összegek is elhangzottak arról, hogy ez hogyan valósulna meg.

Most Nagy Istvánt közlése alapján a földalapú támogatás egész pontosan hektáronként 147 euró lesz, emellé az első 10 hektárig átlagosan hektáronként 80 euró, míg 10 és 150 hektár között 40 euró többlettámogatást biztosítanak a gazdaságoknak. Az összegek nem sokat változtak a korábbi becslésekhez képest (sokkal inkább az euró árfolyama), de a korábban belengetett 300 hektáros mérethatár megfeleződött.

Mindenki jól jár, főleg a nagyüzem

Jelenleg az 1200 hektárt átlépő üzemek nem kaphatnak földalapú támogatást, de az első hektárokat sem támogatjuk kiemelten. A rendszert tehát olyan módon alakítjuk át, hogy 1200 hektáros méret felett (ebből mindössze 500 található az országban), csak az első hektárok után járó plusz összeget veszítenék el a nagyüzemek, viszont a földalapú alaptámogatást megtarthatnák (ez több mint a három és félszerese az előbbinek, lásd a fenti számokat). Emellett jogosultak maradnak az új zöldítés, az agro-ökológiai alapprogram (AÖP) pénzeire is – igaz, ez az összeg csak fele akkora súlyt fog képviselni a kifizetésekben, mint ma.

A lényeg, hogy a versenypálya kiegyenlítettebbé válik: az a rész, amit el lehet veszíteni amiatt, mert „túl nagy” az üzem, sokkal kevesebb lesz a mostaninál (50 ezer forint helyett csak cc. 16 ezer). Továbbá a nemzetközi porondon is jobb pozícióba kerülnek a nagygazdaságaink. Eddig ugyanis egyetlen uniós tagállam sem vezette be a dolgozói létszám figyelembevételét is mellőző támogatáselvonást a nagyüzemek körében (capping), ami versenyhátrányt okozott számunkra. Az élet pedig azt igazolta vissza, hogy a mesterséges méretkorlátozások nem vezetnek eredményre, az üzemkoncentráció mindenképpen végbemegy.

Mindeközben a kisüzemeknek sincs okuk zúgolódni: 300 hektáros méretig az AÖP-vel együtt hektáronként nagyjából 95 ezer forint ütheti a markukat (árfolyamtól és az igénylők számától függően) a jelenlegi közel 80 ezer forint helyett. Ha szőrös szívűek akarunk lenni, akkor ez a 15 ezer forintos nyereség a fele sincs annak, amennyit a nagyüzem nyert a bolton (cc 34 ezer forint minden egyes hektáron 1200 hektár felett).

Forrás-átcsoportosítás

Korábban a közvetlen kifizetések 10 százalékát szántuk az első hektárok kiemelt támogatására, most a hírek szerint ez 13-14 százalék lesz. A Mezőhír forrása szerint úgy „jött ki a matek”, hogy a földalapú alaptámogatásból vontak el pár százalékot, amit a forint romlása miatt meg sem érzünk. Emellett megmarad az a fontos cél, hogy a fiatalok első 300 hektárját kiemelten támogassuk, továbbá kimaxoltuk a termeléshez kötött tó 15 százalékos forráshányadot is. Mint már említettük, az agro-ökológiai alapprogram teljesítése csak fele akkorra súllyal esik majd latba, mint most (a boríték 15%-a a jelenlegi 30% helyett), továbbá megfelelni is könnyebb lesz az elvárásoknak. (Lásd cikkünket itt.)