A fehér termésű Trinity TV paprikafajta

Írta: MezőHír-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 29.

Kötött és magas sótartalmú talajon, vegyszermentes módszerekkel

Egy kutatásban a CAPSICO Hungary Kft. fajtáját vizsgáltam meg saját termesztési körülményeim közt hajtatásban, talajon, Sárszentmihályon. A paprikanemesítő vállalkozással közösen azt a célt tűztük ki, hogy megtudjuk, a vizsgált Trinity fajta hogyan reagál a kimondottan „nehéz”, kedvezőtlen talajtani körülményekre úgy, hogy kizárólag ökológiai eljárásokra építem a kutatást.

 

Trinity TV paprika
A Trinity TV paprika

Elvárás a hajtatásban

A paprika hajtatásával foglalkozó kertészek általában nehezen mernek új fajta termesztésébe belevágni. Ez azzal magyarázható, hogy a gazdák többségének van már olyan fajtája, amit ismer, szeret, amellyel kapcsolatban kialakult tapasztalata is van. A termelők többsége viszonylag alacsony berendezésekben termeszt, ahol általában évtizedes módszerekkel és bevált fajtákkal termelnek. Ugyanakkor sokan közülük szeretnének új fajtákat kipróbálni, hiszen mindenki kedveli a jobbat, nagyobb termőképességűt, nagyobb bogyókat adót, amik jól elkelnek a piacokon. Azonban az utóbbi 5-10 évben sok gazda felismerte, hogy új, eddig még nem látott, termesztést megnehezítő akadály lépett fel, ami általában rendszerint kikényszeríti a fajtaváltást, illetve a nagyobb hozam több árbevétellel is kecsegteti a gazdát. A 90-es évek elején megjelenő hó- és HRF-fajták nagyobb hozama miatti tömeges váltás volt érezhető. Jelenleg azonban egy hajtatókertésznek óriási kihívás a paradicsom-foltoshervadás (TSWV) elleni védelem. E vírus meghiúsíthatja akár az egész termelést, ezért a nemesítőknek és a termelőknek is lépniük kellett, s olyan fajtát kellett keresni, amelyik az adott vírussal szemben rezisztenciával rendelkezik. Mára már a profi hajtatókertészek is csak TSWV-rezisztens fajtát ültetnek. A legtöbb termelő emellett nem igazán szeret permetezni, ha kell is, csak a legalapvetőbb károsítók ellen lép fel. Maga a permetezés is többletmunka! Az utóbbi pár évben a hajtatott paprikát veszélyeztető paprikalisztharmatra is lett megoldás, vannak olyan fajták, amik rendelkeznek (Lt) paprikalisztharmat-rezisztenciával, valamint olyan új fajták is piacra kerültek, amiket sokkal nehezebben támad meg e betegség. A kistermelők többsége általában családi gazdálkodó, s minden munkát maguk csinálnak meg. A paprikahajtatásnak komoly kézimunkaigénye van!

A fiatalokat nem nagyon vonzza az ilyen típusú munka, nagyon nehéz is olyan munkaerőt találni, akiben megbízhatnak a gazdák. Sajnos ma jelenleg Magyarországon a mezőgazdaságban munkaerőhiány van! Ezt lenne jó megoldani! Egyszóval a termelők számára is fontos, hogy egy adott fajtával ne kelljen annyit „törődni”, valamint kevés zöldmunkaigénye legyen! A megváltozott szélsőséges időjárás olyan fajtákat követel, meg, amikkel nagyobb termésveszteség nélkül tudja kivédeni a hőhullámokat is (kevesebbet görbül a paprika), valamint a kiegyenlített perzisztencia is fontos, hogy ne csak a korai időszakban legyen szép termés, hanem egyenletesen, a szezon egész folyamán lássa el szép bogyókkal a termelőket egy adott fajta. Növekedés szempontjából a középerős növekedés a kívánatos, a túl gyors, erős növekedésű fajták azért kevésbé jók, mert ezeknél könnyedén felborulhat a növény vegetatív-generatív egyensúlya; ekkor a kötödés elmarad, csak kis gubicsszerű paprikák teremnek, amik piacképtelenek. Minél generatívabb egy fajta, annál kevésbé hajlamos erre, s minél vegetatívabb, annál inkább. A fajta minél kevésbé lengjen ki bármely növekedési irányban, ne legyen túlzottan reproduktív, se vegetatív. A habitusát tartsa jól, a mai korszerű fajták erre képesek. A középerős-erős növekedésű fajták a megfelelőek Érdemes még szólni a jó, egyenletes kötődésről és a termés szép színéről is! Mindezek okán szükségszerű lehet a fajtaváltás a hajtatásban, nem mellékes ugyanakkor, ha a termelő exportra vagy importra termeszt, hogy vannak jól tálcázható fajták s vannak kevésbé, így a termelői cél is kikövetelheti a fajtaváltást. Úgy gondolom, minél több vizsgálat szükséges, hogy tudjuk, mire képesek az új fajták eltérő termesztési viszonyok között, valamint biológiai szemléletű megoldásokkal.

 

A vizsgált fajta leírása

A Trinity TV paprikafajta termései közepes nagyságúak, kb. 140-150 g méretűek. A fajta jó exportra is, mert tálcázható minőségű árut ad, ugyanakkor a frisspiacokon is jól értékesíthető. Csüngő állású, fehér, édes, tölteni való „cecei” paprikafajta. A termései pultállósága jó, kiemelkedő húsvastagsággal rendelkező fajta. A korai szegmensbe tartozik, termései foltosodásra nem érzékenyek Dohánymozaikvírus-rezisztens, Tm: 0-2, valamint a paradicsom-foltoshervadásvírussal szemben (TSWV) ellenálló. Ezek mellett a fajta uborka-mozaikvírussal (CMV) szembeni ellenállósággal is rendelkezik. Ezért javasolják olyan berendezésekben, ahol nagy a vírusnyomás. Alacsonyabb hőmérsékleten enyhén antociánosodhat, ültetése február végétől javasolt.

 

Termelési vizsgálat

Sárszentmihályon több mint 20 éve foglalkozom paprikatermeléssel. A térségre nem jellemző a paprikahajtatás, valószínűleg a kedvezőtlen talajtani adottságok következtében, ugyanis kötött, nehezen melegedő és magas sótartalmú talajok vannak a településen. A vizsgálatot 30 méter hosszú, 3,5 méter széles és csupán 1,8 méter magas, korszerűtlen fóliasátorban hajtottam végre. Kíváncsi voltam, hogy ilyen kis légtérrel rendelkező fóliában milyen eredményt érek el a Trinity fajtával. A palántákat saját magam állítottam elő, kevert talajban, és azt hetenként trágyalével kezelve, fehér tálcákban neveltem fel a palántákat, az ökológiai módszereknek megfelelően (1. kép).

 

Vegyszermentes palánták ültetésre készen
1. kép. Ültetésre kész vegyszermentes palánták, Sárszentmihály, 2020 (fotók: Németh T.)

 

Összesen 105 négyzetméterre 500 db kíséreti növényt ültettem ki, 61 cm sor- és 33 cm tőtávolságra, egy négyzetméterre kb. 5 db növényt raktam ki. Az ültetésük május 3-án történt! A kísérlet előtt bevizsgáltam a talajt, melynek a sótartalma elérte a 0,34%-ot, a nátriumtartalom 200 mg/100 g volt, ami nagyon magas érték! Nagyon apró szerkezetű, agyagos, kötött a talaj, ami gyorsan összeáll és kérgesedik (2. kép). Ezeket a talajokat nevezi a szakma „perctalajoknak”, mert csak rövid ideig megmunkálhatóak.

 

Kérges talajállapot
2. kép. Kérges és erősen összeállt talajállapot, Sárszentmihály

 

A növények tápanyagellátását ökológiai módszerek szerint oldottam meg: négyzetméterenként mintegy 2,5 kg növényi és állati maradványokból álló szerves sűrítményt juttattam ki a talajra. Ezt követően beoltottam hasznos lebontóbaktériumokkal, és növényi fehérjékkel kezeltem a felületet. Mélyforgatást követően elvégeztem a talaj-előkészítést, klórmentes és előáztatott Trichoderma izolátummal kezeltem a talajt, lefektettem a csepegtetőcsöveket és a talajtakaró fóliát, majd alapos beöntözést végeztem. Május elején történt a növények ültetése. A növényvédelmet alapvetően növényi kivonatokkal és olajokkal oldottam meg. A tenyészidő folyamán trágyalékivonattal kezeltem az állományt. Alapvetően két szárra metszettem (de alul „szoknyát” alakítottam ki) a növényeket úgy, hogy a fő szár után a mellékszárakat 2 levélre metszettem vissza. A szoknyás metszést a paprikások ún. „gatyázásnak” is hívják, ezzel az eljárással korán több termést szüretelhetünk, majd a letermett részt általában eltávolítjuk. A tenyészidő folyamán kb. 70 liter vizet használtam fel négyzetméterenként, ami megfelel 700 mm-nyi csapadékmennyiségnek.

 

Elért eredmények

A fajtánál elért eredményeket egytényezős varianciaanalízis módszerével statisztikailag is számoltam. A fajtánál mértem az összes termést, darabszámot, ily módon állapítottam meg a bogyóátlagtömeget, továbbá mértem a minőségi osztályok mennyiségét is. A szedés folyamatos volt, minden szedést feljegyeztem és jegyzeteltem. Az eredmények az 1. ábrán láthatóak.

 


1. ábra. A termések alakulása, Sárszentmihály, 20203-4. kép. Vastag hússal rendelkező termések

 

Július 10-én kezdtem meg a szedést, amit egészen addig folytattam, míg a hideg miatt már a bogyók nehezen növekedtek. Október 10-én történt az utolsó szedés, ezt követően már csak végszedés volt, amit lecsóként értékesítettem. 3 hónap alatt összesen13,21 kg/m2 összes termést takarítottam be, ebből 9,21 kg/m2, vagyis az összes termés mintegy 70%-a volt extra termés. Az I. osztályú termés mennyisége 2,11 kg/m2 volt, ezt követte a II. osztály, 1,23 kg/m2 terméssel. Az értékesíthető termésbe az extra, az I. osztályú és a II. osztályú termés tartozott bele, amit még viszonylag jó áron el tudtam a piacon adni; ezek aránya az összes terméshez képest 95% volt.

Jelen esetben a lecsó és a foltos termés mennyisége nem volt jelentős. Az összes leszedett darabtermést is számoltam, amiből aztán megkaptam az átlagtömeget, amely 139,1 g volt; középnagyok voltak a termések, ugyanakkor rendkívül húsos jellegűek. Az átlagtömeg megfelel a CAPSICO Hungary Kft. katalógusában leírtaknak. Több visszatérő vásárló jelezte, hogy a fajta erősen roppanó és nagyon sokáig elállt. Bár termései középnagyok, ugyanakkor a rá jellemző mértékű húsvastagságot csak ritkán, jó fajták esetében tapasztaltam. Külön mértem a növények magasságát is: az 500 db növény átlagos magassága a tenyészidő végére elérte a 145 cm-t, vagyis nem nőtte ki a fóliát. Nagyon jó növényhabitust figyeltem meg az év folyamán s ez jól irányítható volt: rövidebb ízközökkel rendelkezett, s a főszár közelében rendkívül szép húsos termések alakultak ki (3-4. kép).

 

A vastag húsú paprikatermések A vastag húsú paprikatermések

3-4. kép. Vastag hússal rendelkező termések

Alacsony berendezésben végeztem a kísérletet, tehát eleve fennállt annak a valószínűsége, hogy az állomány besűrűsödjön, és ne kössön, mégis az egész állomány képes volt kötésre, nagyon jó kiegyenlítettséget tapasztaltam, vagyis a fajta jól ellensúlyozta az alacsony berendezés okozta hiányosságokat. Az egész állomány jól kötött és magas terméshozamot adott, sőt arra is volt példa, hogy a kötése olyan jó volt, hogy még az első villás elágazásokban is volt leszedhető termés (5-6. kép).

 

 

A vastag húsú paprikatermések A vastag húsú paprikatermések

5-6. kép. Az állomány az alacsony berendezésben

 

A kései időszakban is jó terméseket tudtam előállítani, vagyis a növény a hegypaprikákat is ki tudta nevelni (7. kép).

 

Még egy kései szezonban is egészséges a paprika termése
7. kép. Kései időszakban is egészséges termés

 

Következtetések, ajánlás

A 2020-as évben több vizsgálatot végeztem, ezek közül a Trinity fehér termésű TV paprikát vizsgáltam. A fajtának nagyon jó volt a termésprodukciója, három hónap alatt elérte a több mint 13 kg/m2-t ezen belül is az extra termései aránya kiemelkedő, az összes terméshez viszonyítva 70% tesz ki. Mivel több biostimulátor hatását vizsgálom, sajnos történt egy perzseléses stresszhatás, amikor a kísérletben lévő biostimulátor használatakor a gyártó töményebb koncentrációt javasolt. Ez véleményem szerint sok volt, ha nem jelentkezett volna ez a stresszfaktor, akkor akár 14 kg/m2 meghaladó termésmennyiség is elérhető lett volna. A fajta nem rendelkezik óriás bogyókkal, azonban konzisztenciája és húsvastagsága lehetővé teszi a tartós tárolást is, így a termése akár exportra vagy belföldön is jól értékesíthető. Nagyon jó, roppanó ízvilága pedig még több hetes tárolás után is megmarad! Értékesíthető termésaránya (extra I. osztály, II: osztály) nagyon magas, 95%. Az apró, pici, foltos és lecsó aránya elhanyagolható. Szép középméretű, darabos terméseket tud adni még a kései időszakban is, viszonylag jó minőségben. A fajtaleírásban szerepel, hogy egyfajta stresszreakcióként, a fajta hajlamos az antociánosodásra. A kísérletben nem vettem észre semmiféle lilulást, antociánosodást!

Nagyon jó a fajta vegetatív-generatív habitusa kis légtérrel rendelkező fóliában is. Ebben a sátorban az elmúlt 2 évtizedben több tucat fajtát hajtattam, vizsgáltam. Többségük hajlamos volt vegetatív irányba eltolódni. A Trinity fajtánál ez nem tapasztaltam, ez középerős növekedésű terméseit viszonylag gyorsan kineveli. A növény nem túl magas, így a fajtát kis légtérrel rendelkező fóliákba is ajánlom. Különösebb betegségre nem hajlamos, jól bírta a biológiai növényvédelmet, és a bio-tápanyagellátás nyomán is jól fejlődött. A nyár végén, mikor teljesen megszedtem, a növényt képes volt megújulni, folyamatosan növekedni és termést kötni. A növény szára közepesen erős, de jól tartja bogyóit, nagy zöldmunkaigénye nincsen, és jól tolerálta a magas sótartalmat. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy korai jó fajtát, amely elsősorban vastag húsa, jó pultállósága miatt igen értékes! Bármely termesztési technológiában megállja a helyét. A paprikahajtatásban eltöltött 2 évtizedes tapasztalatom alapján minden kertész kollégámnak szívesen ajánlom a Trinity fajtát, elsősorban a minősége, másodsorban a hozama, végezetül jó növényhabitusa miatt. Köszönettel tartozok Ruszthi Attilának, a CAPSICO Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának az általa biztosított vetőmagért!

 

SZERZŐ: NÉMETH TAMÁS NÖVÉNYORVOS-BIOLÓGUS, A PAPRIKA, PARADICSOM SPECIALISTÁJA, KUTATÓ, A VEGYSZERMENTES TERMESZTÉS KÉPVISELŐJE