fbpx

Soha ilyen korán nem kezdődött még a magyar kajsziszezon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 02.

Egy hat uniós államon keresztül átívelő svájci-magyar vállalkozás sokféle termőtájon és tengerszint feletti magaságban foglalkozik a kajszitermelés integrálásával. Az idei termést jó minőségűnek és elfogadható mennyiségűnek látják. A magyar szüret extrém korán kezdődik.

Nemzetközi hálózatban a magyar termelés

Ezen a héten elkezdődött a magyar sárgabarack szedése, amire még soha nem volt példa” – mondja Andreas Pregartner, az Angliában bejegyzett Fair Fruit csoport németországi ügyvezetője. A tevékenységét 2014-ben indító cégcsoport Magyarországtól Portugáliáig 6 európai államban rendelkezik leányvállalattal. Hazánkban a Gyümölcsért Kft. egyik logisztikai központja Balatonvilágoson található, a gönczi termőtáj ültetvényeiről pedig Boldogkőváraljára kerül be a termés. A Gyümölcsért Kft. emellett pincészettel is rendelkezik Tokaj-Hegyalján. A céget Kiss Gábor és a svájci származású Pascal Felley hozta létre. (Napjainkban Kiss Gábor a Bio-Fungi Kft. gombaüzletágának vezetője.)

A kajsziszüret a Lilly Cot, a Cunami és a Colorado fajtákkal indul Magyarországon. „Minimális betakarítási veszteségek mellett összességében jó termésre számítunk, mivel kevés volt a csapadék és a fagyos nap” – fűzi hozzá a FreshPlaza oldalán nyilatkozó német szakember. A Gyümölcsért Kft. intenzíven dolgozik a gönci kajsziültetvények növelésén, de néhány éve cseresznye- és spárgatermelőket is integrál az ország más részeiből.

pinkcot kajszi
A Pinkcot nagyméretű gyümölcseit csak hetekkel később kezdik el szedni (forrás: freshplaza.com)

A többi állam kajszitermése

Eközben a spanyol murciai leányvállalatnál már a végéhez közeledik a kajsziszüret. „Április 25-én kezdtünk az első korai fajtákkal, és most fokozatosan áttérünk az 500-900 méteres tengerszint feletti magasságban lévő ültetvények szedésére. Itt is jó hozamokra és Brix-fokokra számítunk. Az őszibarack és a nektarin esetében érezhető a csapadékhiány, mivel a gyümölcsök öt milliméterrel kisebbek a megszokottnál” – sorolja Pregartner.

A portugáliai Alentejo termőtájon szintén három hete javában zajlik a csonthéjasok betakarítása, ami várhatóan június végéig tart. Pregartner szerint itt is átlagos termés érhető el, mivel a jégverés kisebb kárt okozott. A Fair Fruit Group termékpalettáját a szezon későbbi szakaszában Németországból és Ausztriából származó sárgabarack teszi teljessé. „Németországban a kajsziállomány egy része a fagy áldozata lett. Ausztriában is előfordultak károk, így az össztermés valamivel kisebb lesz a tavalyihoz képest” – mondja a szakember.

Gyümölcsért Kft.
A Gyümölcsért Kft. balatonvilágosi telephelye (forrás: Gyümölcsért Kft.)

A fagyveszély és a vízhiány a legfőbb gond

A leszedett gyümölcsöt elsősorban Ausztriában, Svájcban, Magyarországon, valamint Szlovákiában és Csehországban forgalmazzák. „Az elmúlt években fokozatosan tudtuk bővíteni pozíciónkat a kiskereskedelmi szektorban. Kevéssé vagyunk aktívak a szabadpiacon, ez kiegyensúlyozott gazdálkodási környezetet teremt a számunkra” – mondja Pregartner, aki a magyarországi időjárási szélsőségeket nagy kihívásnak tartja, amihez fajtaváltással igyekeznek alkalmazkodni. Az Ibériai-félszigeten pedig a víz növekvő hiánya jelenti a legnagyobb gondot.