fbpx

Nagy tolongás az európai almapiacon, az ukránok is jönnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 16.

A háború ellenére nem csökken idén az ukrán almatermés, az értékesítési útvonalak azonban megváltoztak. Az európai piac idén egész biztosan nagyobb nyomás alá kerül.

Royal Gala
100 ezer tonnás tétel kelhet útra a keleti szomszédunktól (forrás: mterinapples.co.nz)

Az uniós piac iránt érdeklődnek

Ukrajnában minden jel szerint az almabetakarítás is a fegyverek árnyékában fog zajlani. A háború hat hónapja alatt azonban nagy mértékben alkalmazkodott a helyzethez az ukrán kereskedelem és szállítmányozás – vélekedik Volodymyr Gurzhiy. az USPA Fruit vezetője. A cég a világ több mint 40 országába szállít almát, de most kénytelen volt új értékesítési útvonalakat kiépíteni az európai kikötőkön keresztül.

A szakember úgy látja, a kihívások nagyon megrostálták az exportőrök mezőnyét: a kisebb vállalkozásoknak nincs elég forrásuk a körülmények kezelésére. A kivitel iránya is módosult: Ukrajna számára elsődleges célponttá vált Észak-Európa és az Egyesült Királyság, ahol éles versenyben kell helyt állniuk az unió saját kínálatával. Emellett a legnagyobb exportőrök továbbra is fenntartják kiépített értékesítési csatornáikat a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában és Afrikában.

A szakember szerint a háború ellenére nem csökken idén az ukrán almatermés, noha a kisebb gazdaságokban elmaradt néhány növényvédelmi kezelés. Az exportra termelők viszont nem változtattak a technológia színvonalán. Az értékesíthető volumen és minőség kifejezetten jónak ígérkezik idén, főként a Royal Gala, a Granny Smith, a Red Delicious, a Golden és a Red Fuji fajták körében.

Drágább termék nagyobb versenyben

A termelést a háború közvetlen (orosz fennhatóság alá kerülés, fizikai fenyegetettség) és közvetett következményei (üzemanyaghiány, infláció, a hitelezés akadozása, az exportőrök áfa-visszatérítési programjának befagyasztása) egyaránt sújtják. Mindezek következtében az termelési költségek is sokkal magasabbak lettek. Az ukrán alma tehát nem lesz olcsó termék, figyelmeztet a kereskedő, de tudjuk, hogy a kínálat növekedése önmagában is árletörő hatású.

Az európai piacon ármeghatározó lengyel termés idén 4,2–4,5 millió tonna lesz, ami a közel 12 millió tonnás uniós felhozatal bő harmada. Exportra egymillió tonna körüli uniós alma kerülhet, míg a behozatal 335 ezer tonna lehet az USDA szerint. Az ukrán termés 1,2–1,5 millió tonna körül várható, ebből 110–140 ezer tonna a határaikon túl találhat vevőre. Az európai almapiacon idén erősödik a török, a szerb és a moldáv jelenlét is, itt írtunk róla: Alma: az oroszok ellátói most a román kapun dörömbölnek.