fbpx

Pislognak a hollandok: nem úgy alakult a hagyma, mint tavaly

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 30.

A tavalyi kiváló holland hagymatermést idén egy átlagosnál gyengébb szezon követte. Hollandia az EU meghatározó hagymatermelője, így az itteni termés lényegesen befolyásolja az európai árakat.

zsákos hagyma
Kelet-Európa előbb a lengyel hagymát vásárolja, csak aztán a hollandot (forrás: agro-market24.eu)

Kisebb területről kisebb átlaghozam

Az idei visszaesés az hozamok és a csökkenő terület együttes következménye – írja FruitVeB. A hagymafélék vetésterülete idén 27.400 hektár volt, 9 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Ebből 22.500 hektáron vöröshagymát termesztettek, a lilahagyma vetésterülete pedig 4900 hektár körüli volt. A hagymafélék hektáronkénti hozamát idén 44,2 tonnára becsülik (vöröshagyma: 44,5 t/ha, lilahagyma: 42,9 t/ha), ami 10 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

Az alacsonyabb hozam és a csökkenő termőterület együttesen vezetett a 18 százalékos terméscsökkenéshez, igaz, a tavalyi év kiemelkedően jó volt. Az alábbi grafikon jól érzékelteti: 2022 egy gyenge-átlagos évjáratnak felelt meg Hollandiában.

holland hagymatermés
Forrás: FruitVeB

Jut exportra, de drágán

Az idei országos hagymatermés 1,2 millió tonna körül alakul, ebből 1 millió tonna a vöröshagyma és 210 ezer tonna a lilahagyma. Várhatóan 283 ezer tonna áttelelő hagymát takarítanak be az idén.

Wim Waterman hagymakereskedő szerint a délkelet-európai rossz termés miatt elsősorban ebben a régióban lesz kereslet a holland hagymára Európában, bár először az olcsóbb lengyel áru érkezik meg ezekre a piacokra. A kereskedő úgy látja, a holland portéka iránti világpiaci kereslet elmarad az ilyenkor szokásos szinttől. Ennek oka elsősorban az, hogy a nagy ázsiai piacokat, például a Fülöp-szigeteket, az olcsó kínai hagyma dominálja.

Lásd még a témában: Holland hagyma: az inflációs várakozások ártanak a piacnak.