fbpx

Igazolt aszálykárral 3% a hitelkamat

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 07.

Év végére 17%-os lehet a jegybanki alapkamat, de az agrárium 3%-os kamatlábbal igényelhet folyószámlahitelt. A növénytermesztők közül csak azok, akik igazolt aszálykárral rendelkeznek.

műtrágya big bag
Most is szükség lesz a műtrágyára (forrás: AgroCinema)

Már eddig is kamattámogatott konstrukció volt

Az Agrár Széchenyi Kártyát eddig átmeneti likviditási problémák áthidalására, a napi működés finanszírozására lehetett igénybe venni 500 ezer forinttól 200 millió forint hitel erejéig, egyhavi BUBOR + 4% kamatfelár mellett, de a kormányzat időről időre kivételeket tett a kamatfizetésben. A 100 százalékos állami kamattámogatásra okot adhatott egy fagykáros évjárat, egy nehéz piaci helyzet vagy a világjárvány. Most az infláció és az aszályhelyzet indokolja a kormányzati beavatkozást.

A tervek szerint addig növelik a kamattámogatást, amíg a kamatteher a gazdálkodók számára 3 százalékra csökken. Megjegyezzük: a bankközi kamatláb már most csaknem 12 százaléknál jár.

Év végéig szóló ajánlat

Fontos, hogy

  1. a kamattámogatás legfeljebb 14 százalék lehet,
  2. csak az igazolt aszálykárral rendelkező növénytermesztők, valamint
  3. az összes állattartó élhet vele,
  4. de kizárólag az újonnan felvett Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelek után,
  5. legfeljebb ez év végéig.

Mindebből az következik, hogy a kormányzat nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a jegybanki alapkamat 2022 végére a jelenlegi 12-ről 17 százalékra emelkedik.

A program egyéb feltételei változatlanok maradnak. A szükséges jogszabály-módosításokat és egyeztetéseket az Agrárminisztérium soron kívül elkezdi. Az intézkedésre a mezőgazdasági termelés finanszírozási helyzetének javítása és az élelmiszerellátás biztonsága érdekében kerül sor.