Bezárás

Pocsék a hazai termés, de meglesz a 7 millió tonna kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 05.

A korábbi előrejelzésekhez képest két nagy változás történt az európai termést illetően: Romániában mégsem lesz kiugróan sok a kukorica, a franciáknál viszont annál inkább. A krumplinak és a napraforgónak kedvezett az idei évjárat.

 

kukorica betakarítás
A 2012. évinél azért sokkal jobb lesz az eredmény… (fotó: Horizont Média)

 

Az október végéig tartó, szép őszi időjárás Európa nagy részén lehetővé tette a betakarítást és a vetést, a munkálatok jól haladtak a földeken. Uniós szinten a legtöbb tavaszi vetésű növény hozamelőrejelzéseit kissé felfelé módosították az elemzők. Szeptember 1. és október 15. között a korábban rendkívül száraz Bulgária sok esőt kapott, Románia viszont kiszáradt. Ukrajnában egyes régiókat a szokatlanul hideg időjárás lepett meg. Időközben megérkeztek a novemberi esők is, ami sokat ronthat a még lábon álló táblák termésének minőségén. Ez, sajnos, hazánkra is igaz, a kukoricahelyzetet itt foglaltuk össze egy országos körképben.

 

A potenciális termés ötöde odalett

Hónapok óta tudjuk, hogy Európa nagy kukoricatermesztő országai közül csak hazánkat sújtotta hosszan tartó aszály (lásd a térképet). A potenciális hozam csaknem ötödét elveszítettük az időjárás miatt. A betakarítható kukoricamennyiség ezzel együtt jobb lesz, mint a katasztrofális 2012. évi 4,76 millió tonna volt, valahol 7,1 és 7,3 millió tonna között lehet a termőterület és a becsült termésátlag alapján. A betakarítás meglehetősen vontatottan halad.

 

kukorica termésátlag eu
Csak hazánkat érintette súlyosan az időjárás a nagy kukoricatermelők közül (forrás: MARS jelentés)

 

Sokáig úgy tűnt, hogy a románok kiváló termést vághatnak idén, a legfrissebb becslések azonban inkább a francia kukorica előretörését jósolják, ahol az ötéves átlagot 14 százalékkal meghaladó termésátlagokra van kilátás. Az összeurópai termés 2,5-3 százalékkal lehet jobb a tavalyinál. Ennél is fenyegetőbb az árakra, hogy Ukrajnában 17 százalékkal jobbak lehetnek az átlaghozamok, mint az elmúlt 5 év átlagában. Az exportálható kukoricamennyiséget 34 millió tonnára teszik az elemzők, ami 41 százalékkal lenne több, mint a tavalyi gyenge évjárat után, de a 2019. évit is 17 százalékkal szárnyalná túl.

 

A térségben krumpliból és szotyiból is sok lesz

Egy egyéb termények európai átlaghozamáról az alábbi táblázat informál. A burgonya és a napraforgó kifejezetten jól vette az idei év akadályait, bőséges kínálatra számíthatunk mindkét terményből. A magyar krumpli hozamadatai még nem ismertek. Napraforgóból 2,81 t/ha a várt átlag (-4% vs elmúlt 5 év), szójából 2,6 t/ha (-7,3%), cukorrépából 58,4 t/ha (-6,9%).

A romániai szotyiról itt írtunk legutóbb: Vigyázat: 1,5 millió tonna román szotyi zúdul a piacra! Az orosz és ukrán kilátásokról pedig szeptember végén adtunk hírt itt: Az ukránok és oroszok a szotyiaratás harmadánál járnak. A napraforgó áralakulását az üzemanyagárak és a többi olajos növény (kanadai és ausztrál repce, brazil és amerikai szója) kínálata élesen befolyásolja. Az ukrán szója mindenesetre szép termést ígér. Igaz, csökkenő terület mellett, de az ötéves átlagot 15 százalékkal meghaladó átlagokkal takarították be idén.

 

őszi termények átlaghozamai EU
Őszi betakarítású termények európai átlaghozamai (forrás: MARS jelentés)