fbpx

Már szinte egész évben itt van a moldáv csemegeszőlő

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 21.

Három hónapot kivéve a moldovai csemegeszőlő az év egészében piacképes, amit a vámmentes uniós kvótának köszönhetően ki is használ. Már az olasz és a szlovák polcokon is megjelent.

moldáv szőlő
A tavasz végéig tárolják a csemegeszőlőt (forrás: linkedin/moldova-high-value-agriculture)

Dinamikus piachódítás

Moldávia csemegeszőlő-ágazata tavaly jelentős növekedésről számolt be az export volumenében és értékében. A kiszállított szőlő mennyisége 11%-kal, összértéke pedig 33%-kal nőtt az előző évhez képest. A kiváló (100-110 ezer tonnás) termést követően 84.550 tonna csemegeszőlő hagyta el az országot 75,67 millió dollár értékben. Az átlagos exportár kilogrammonként 0,9 dollár volt. A legtöbb szőlő Ukrajnán és Románián keresztül érkezik az EU-ba.

A bő termés lehetővé tette a moldovai szőlő számára, hogy további tíz ország piacán jelenjen meg, így a vásárlói kör 23-ról 33 országra bővült. Az új piacok a következők: Svédország, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia, Olaszország, Litvánia, az Egyesült Arab Emírségek, Hongkong, Kirgizisztán és Albánia. A moldáv szőlő augusztustól egészen április végéig(!) jelen van a piacokon.

Vámmentes kvóták

Az európai terjeszkedést elősegítette az Európai Parlament döntése, ami az orosz-ukrán háború kitörését követően vámmentes kvótákkal biztosított hozzáférést az EU piacához. Nemcsak a szőlő, de a szőlőlé, az alma, a szilva, a paradicsom, a fokhagyma és a cseresznye esetében is biztosították ezt a lehetőséget a moldáv áruknak. Itt írtunk róla: Vámmentes gyümölcspiaccal csalogatja Moldovát az EU, a következményéről pedig itt: Kiszorultunk a német szilvapiacról, a moldávok nyertek. Minden tizedik moldovai szilvaszem Németország piacán landolt, és az EU-ba irányuló cseresznyeexport a 12,5-szeresére nőtt 2022-hez képest.